Je li vaša salata zdrava? 7 grešaka koje je mogu “uništiti”.

Salata je zdrav obrok, ako dodate prave sastojke i izbjegavate pakirane preljeve. Postoje neke prehrambene navike koje mogu uništiti nutritivnu vrijednost vaše salate i ne samo učiniti je ne “lakom” i “dijetalnom” nego i opteretiti vaše zdravlje, a da toga niste svjesni.

Salate su obično prepune vlakana, što je hranjiva tvar. Vlakna su hrana za mikrobiom u vašim crijevima, a bakterije u vašim crijevima pretvaraju vlakna u kratkolančane masne kiseline, koje mogu regulirati imunološku funkciju i držati pod kontrolom upalu. Također, vlakna su ključna za metaboličko zdravlje vašeg tijela.

Danas salate nisu samo prilozi za stolom, već su se pretvorile u osnovni, cjelovit obrok s vlaknima, proteinima, mineralima. Sve dok ne pretjerate s krutonima. Nastavite u nastavku kako biste saznali 7 pogrešaka koje biste trebali izbjegavati ako želite da vaše salate budu higijenske.

Je li vaša salata zdrava? 7 grešaka koje je mogu “uništiti”.

Zaboravljate proteine

Većina ljudi se boji dodati proteine ​​i dobre masti u salatu jer misle da će joj to povećati kalorijsku vrijednost. No, “lagana” salata u 2 sata poslijepodne ponovno će vas učiniti gladnima nakon 2 sata. Piletina, riba, avokado, sir, jaja, orašasti plodovi ili grah dobar su izbor proteina koji vrijedi dodati svojoj omiljenoj salati kako bi bila uistinu zdrava.

Ovi biljni izvori proteina i masti obično su zdraviji od mesa i žutih sireva koji sadrže zasićene masti (vidi kuharsku salatu).

Dodali ste previše dressinga

Vaš preljev za salatu može biti faktor koji vašem tijelu može dodati dodatne kalorije. No, salata bez preljeva je dosadna i neukusna, pa nemojte osjećati grižnju savjesti jer možete staviti preljev po želji pomiješan s octom. Na taj način ćete prepoloviti unos kalorija.

Koristite pakirane umake

Dobro je izbjegavati pakirane umake (zašto gornji preljev ne napraviti s octom?). Ako svojoj salati ipak dodate pakirani preljev, pazite da ne dodajete stvari koje domaći preljev ne bi sadržavao, poput zasićenih masnoća, velikih količina natrija, umjetnih aditiva i šećera.

Puno krutona

Krutoni su bogati rafiniranim ugljikohidratima, natrijem i zasićenim mastima. Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) izvješćuje da samo pola žlice krutona sadrži 10 grama (g) ugljikohidrata i 99 miligrama (mg) natrija. Krutone možete zamijeniti drugim zdravijim i jednako hrskavim opcijama kao što su: orašasti plodovi/sjemenke/slanutak/krekeri od cjelovitog zrna.

Radite po istom receptu

Naravno, dobro je znati koji su vam sastojci potrebni za vašu zdravu salatu jer tako štedite dragocjeno vrijeme traženja novog recepta. No, osim što će vam na taj način u jednom trenutku dosaditi konzumiranje istih, raznolikost sastojaka nudi i različite dobrobiti vašem organizmu. Dakle, koristite raznoliko povrće i sastojke kako biste dobili sve potrebne hranjive tvari iz svoje salate.

Stavljate samo zelenu salatu

Iceberg salata nije baš nutritivno blago za koje ste možda čuli. Ima neke vitamine i minerale, prema USDA, i ima malo kalorija. Međutim, u usporedbi s nutrijentima koji se nalaze u tamnijem zelenilu poput špinata i kelja, zelena salata blijedi. Jedna šalica špinata sadrži gotovo 30 mg kalcija i 0,8 mg željeza, dok jedna šalica zelene salate ima samo 10,3 mg kalcija i 0,2 mg željeza, prema USDA-i.

Materijale ne perete

Neophodno je oprati povrće prije jela. SOS! Pustite povrće pod tekućom vodom kako biste uklonili klice, a ne u cjedilu ili pod niskim pritiskom tekuće vode.

oblik.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki