Jedemo ih svaki dan, a od njih smo napuhnuti i stvaramo plinove

Nemamo pojma da hrana koju jedemo svaki dan stvara plinove u našem tijelu i da to nije sve.

Nutricionistica Gridina rekla je kako se nositi s nadutošću

“Razina plinova varira od osobe do osobe. Naši jedinstveni probavni sustavi, crijevne bakterije, razine enzima i osjetljivost igraju ulogu u određivanju naše reakcije na različitu hranu,” rekao je nutricionist Sas Parsad.

Otkriva koje namirnice povećavaju stvaranje plinova i kako ih izbjeći.

Ovo su namirnice koje intenzivnije izazivaju plinove:

Jabuke, kruške i lubenice

Voćni šećer, fruktoza, kod nekih ljudi može izazvati pojačanu nadutost i prekomjerno stvaranje plinova. Ali i za to postoji rješenje!

Pokušajte smanjiti veličinu porcija, što pomaže smanjiti ukupno opterećenje probavnog sustava fruktozom. Marelice, breskve, šljive i ananas izvrsne su zamjene.

Zašto bi žene trebale jesti suhe šljive

Riba i krumpirići

Pržena hrana poput ribe i krumpirića, kao i druga masna hrana – slatkiši, čokolade i masni mesni proizvodi mogu uzrokovati probavne probleme.

“Masnoj hrani treba više vremena da se razgradi u želucu i tankom crijevu nego drugim nutrijentima poput ugljikohidrata i proteina”, ističe nutricionistica.

Mlijeko

Kravlje mlijeko kod nekih ljudi može izazvati nadutost, a sve zbog laktoze.

Neki ljudi su intolerantni na laktozu, što znači da im nedostaje dovoljno laktaze, što dovodi do fermentacije laktoze pod utjecajem crijevnih bakterija te plinova i nadutosti, objašnjava nutricionistica.

Umjetni zaslađivači

Od proteinskih prahova, gaziranih pića i žitarica, do nemasnog jogurta (mast se zamjenjuje šećerom ili zaslađivačem), zaslađivači se pojavljuju posvuda.

Neki se zaslađivači ne apsorbiraju dobro u tankom crijevu i mogu dospjeti u debelo crijevo, a da se ne razgrade, uzrokujući probleme s probavom, kaže nutricionistica.

Zašto su Japanci mršavi, bez bora i dožive duboku starost?

Govedina

Govedina i crveno meso općenito sadrže aminokiseline koje sadrže sumpor.

“Ovi spojevi, osobito plin vodikov sulfid, mogu doprinijeti nadutosti kod nekih ljudi.

Povrće s visokim udjelom sumpora, poput brokule i cvjetače, također može povećati proizvodnju sumpornog plina u kombinaciji s hranom bogatom bjelančevinama, ističe nutricionistica te savjetuje izbjegavanje zajedničkog konzumiranja ovih namirnica./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki