Jednostavan panettone | zarpanews.gr

Ovaj recept je najlakša verzija vašeg omiljenog talijanskog božićnog deserta. Bez kvasca i sa znatno kraćim vremenom čekanja od klasičnog panettonea.

Komponente

Za tijesto

70 gr. plave grožđice

20 gr. svježi kvasac

100 gr. Vruća voda

1 žlica buzdovan, u prahu

narančina korica, od ½ naranče

60 gr. kristalni šećer

1 vanilin

¼ žličice sol

1 jaje, srednje veličine

270 gr. brašno za lepinju

50 gr. maslac

70 gr. slatka žlica naranče

70 gr. pokrivač

ulje sjemenki, za zdjelu

Za posluživanje

100 gr. kuvertura, rastopljena

prskalice, Božić

Metoda izvršenja

Grožđice stavite u zdjelu, dodajte vruću vodu i ostavite 15-20 minuta da se namoče.

Kvasac izlomimo rukama i ulijemo u zdjelu za miješanje.

Dodajte vodu i miješajte ručnom pjenjačom dok se kvasac ne otopi.

Dodajte mačetu, narančinu koricu, šećer, vanilin, sol i jaje te miješajte pjenjačom dok se sastojci ne homogeniziraju.

Dodajte brašno i mutite pjenjačom srednjom brzinom 10 minuta dok ne dobijete tijesto koje se odvaja od stijenki posude. (Ako je potrebno između, zaustavite mikser i silikonskom lopaticom uklonite smjesu sa stijenki kante.)

Maslac narežite na kockice, dodajte ga i mutite još 5 minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično.

Slatko od žlice sitno nasjeckajte i ulijte u kantu.

Grožđice ocijediti, preliti hladnom vodom da se ohlade, dobro ih ocijediti i dodati u kantu.

Kuverturu grubo nasjeckajte, dodajte u zdjelu i tucite još 1 minutu dok se sastojci ne sjedine u smjesi.

Navučemo rukavice i namažemo zdjelu i ruke uljem od sjemenki.

Rukama premijesimo tijesto, oblikujemo ga u okrugli oblik i prebacimo u zdjelu.

Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se diže 1-2 sata ili dok ne udvostruči volumen. (Konačno vrijeme čekanja ovisi o tome koliko je prostor vruć.)

Navući rukavice i namastiti kalup za panettone promjera 16 cm s malo ulja sjemenki i ruke.

Ponovo oblikujte tijesto u okrugli oblik okrećući rubove prema unutra pa ga prebacite u formu.

Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže još 1-1 ½ sat ili dok ne utrostruči volumen i dosegne rub lima.

Zagrijte pećnicu na 160°C na zraku.

Na površini panettonea nožem napravite križić, prebacite u pećnicu i pecite 45-50 minuta.

Izvadite iz pećnice i ostavite panettone u kalupu 10 minuta.

Izvadite kalup i ostavite da se dobro ohladi.

Prelijte otopljenom kuverturom, pospite posipom i poslužite.

akispetretzikis.com

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki