Zagreba Lajfhaki

Jednostavan trik za ukusnu i rahlu rižu u svakom receptu

Riža je glavni sastojak u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Naučiti kako ga pravilno kuhati jedna je od prvih stvari koje profesionalni kuhari prakticiraju. Međutim, izvođenje recepta je jedno, a uspješan i ukusan rezultat, čak iu jednostavnim jelima, drugo.

Što se riže tiče, uspješan rezultat u kuhanju ovisi o pravilnoj teksturi. Lagana i pahuljasta tekstura cilj je mnogih jela i priloga. Štoviše, kako spriječiti da se riža zalijepi za tavu tijekom kuhanja?

srećom, u svakom receptu postoji jednostavan trik za laganu i rahlu rižu. Sve što trebate je dodati malo limunovog soka u vodu kada kuhate rižu.

Limunov sok čini rižu bjeljom i pahuljastijom

Dodajte malo soka od limuna u vodu u kojoj se riža kuhala i ne brinite, to neće promijeniti okus. Dovoljno je pola do žličice soka od limuna da se riža ne lijepi, ali da ne bude kisela.

Dodavanje soka od limuna ne samo da poboljšava teksturu riže, već pomaže da kuhana riža izgleda bjelji i pahuljastiji.

Vrijedno je napomenuti da sok od limuna može spriječiti promjenu boje druge hrane, poput jabuka ili avokada. Na isti način, limunska kiselina u limunu pomaže riži da zadrži svoj sjaj.

Drugi korisni savjeti za pripremu pahuljaste i ukusne riže

Osim dodavanja soka od limuna, postoji još nekoliko drugih jednostavni savjeti koji će vam pomoći da dobijete najbolju moguću teksturu svaki put kada kuhate rižu.

  • Bolje je prije nego počnete isperite rižu kako biste uklonili višak škroba. Temeljito isperite rižu dok voda ne bude bistra i ne zamućena.
  • Još jedan ključni korak za pahuljastu teksturu je korištenje pravilan omjer vode i riže, tijekom kuhanja. Za rižu dugog zrna, kao što je basmati ili jasmin, omjer bi trebao biti oko dvije šalice vode za svaku šalicu riže. Količina riže varira ovisno o vrsti koju kuhate, pa ako koristite rižu srednjeg zrna, koja je obično ljepljivija, treba vam manje vode.
  • Također, možete dodati druge sastojke kako biste poboljšali okus riže. Začini poput kumina, kardamoma, cimeta, pileće ili povrtne juhe ili čak vrećica zelenog čaja stvaraju različite okuse.
  • Ako želite da riža osim pahuljaste teksture dobije i pikantan okus limuna, pokušajte dodati limunovu koricu u vodu tijekom kuhanja.

Slijedeći gore navedene savjete, uvijek ćete imati ukusnu i rahlu rižu, u svakom receptu.

enikos.gr

Exit mobile version