Jednostavna pita od jabuka s finim mrvičastim tijestom koja odlično ide uz tople napitke. Čim se ohladi, pospite ga s malo cimeta i idealno popratite karamel umakom.
Materijali
4 šalice višenamjenskog brašna
1 žličica žlica praška za pecivo
1/2 žličice slatka sol
250 g maslac na sobnoj temperaturi
1 šalica šećera
2 jaja
Za nadjev
4 velike ili 5 srednjih jabuka
1/2 – 1 šalica šećera (koliko želite slatkog)
1 žličica slatki cimet
sok i korica 1 limuna
1 šalica kave s konjakom
Postupak
Korak 1
U zdjeli pomiješajte brašno s praškom za pecivo i soli. U posebnoj zdjeli kuhačom izradite maslac sa šećerom.
Korak 2
Napravite udubinu u sredini smjese brašna i dodajte jaja i smjesu maslaca. Miješajte prstima brzim pokretima i dok se sastojci ne povežu i smjesa ne postane homogena. Nemojte ga dizati, ostavite tijesto u zamrzivač dok ne napravite nadjev.
3. korak
Jabuke ogulite i naribajte na krupniju stranu ribeža. Pomiješajte ih sa sokom i koricom limuna, rakijom i šećerom koliko želite.
Korak 4
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Izvadite tijesto iz zamrzivača i podijelite ga na dva dijela, jedan veći i jedan manji. Tepsiju premažite maslacem i uzmite malo većeg komada i polako rasporedite po dnu i malo po stranicama tepsije. Ulijte nadjev i rasporedite ga da ide posvuda.
Korak 5
Nadjev prekrijte ostatkom nadjeva, trljajući ga prstima tako da do pola bude prekriven komadićima tijesta. Pecite ga u zagrijanoj pećnici 40-45 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Korak 6
Po želji pospite s malo šećera ili šećera u prahu i malo cimeta te poslužite. Po želji popratite sladoledom od vanilije i umakom od cimeta.
časopis za masline.gr