Drugačiji morski juvetsi s aromom ječma, lignji i ouza koji naglašavaju okus morskih plodova.
Spremno za sat vremena
od strane Dine Nikolaou
Materijali
1 kg lignji – svježih ili smrznutih – narezanih na tanke ploške
4-5 žličica. juha od maslinovog ulja
2 srednje glavice luka, suhe, sitno nasjeckane
1 Florini paprika, nasjeckana
1 sitno nasjeckani komorač
1 čašica ouza
½ žličice slatki anis u prahu
1 žličica slatka paprika slatka
½ litre povrtnog temeljca, vrućeg
sol, svježe mljeveni papar
Za djevojku
1 šalica ječma
1 litra povrtnog temeljca, vrućeg
½ šalice kopra, nasjeckanog
Postupak
U loncu zagrijte maslinovo ulje, popirjajte luk s kolutovima lignji. Dodajte Florini papar, komorač, posolite i popaprite te začinite paprikom i anisom.
Nastavite pirjati sastojke još 6 minuta. Ugasiti uzom. Dodajte juhu i pustite da lignje kuhaju 15 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Premjestite smjesu iz lonca u veliku vatrostalnu tavu i dodajte preostali (1 litar) vrući temeljac od povrća. Dodajte ječam. Promiješajte i stavite jelo u zagrijanu pećnicu na 25 minuta.
Yuvetsaki bi trebao biti sočan kad ga izvadite iz pećnice jer se stvrdne dok stoji i hladi se. Čim posudu izvadite iz pećnice, pospite nasjeckanim svježim koprom, promiješajte i poslužite.
časopis za masline.gr