Zagreba Lajfhaki

Kako banane održati svježima

Postoje neke jednostavne metode čuvanja hrane kako bi banane duže ostale svježima.

Često se misli da je najbolji način za čuvanje banana da ih jednostavno stavite u zdjelu s voćem negdje u kuhinji, ali u stvarnosti se tako brže kvare.

Banane ispuštaju plin koji se zove etilen, hormon rasta, zbog čega ostatak voća puno brže sazrijeva i kvari se.

Banane također treba držati podalje od jabuka, graška, avokada, breskvi i šljiva jer će uzrokovati brzo kvarenje voća.

Međutim, postoji jednostavan način da se banane ne pokvare i ne postanu mekane ili smeđe, što vam može pomoći da uštedite novac na tjednoj kupnji.

Kako banane duže održati svježima

Laura je spisateljica i majka koja voli dijeliti svoje omiljene kućne savjete na internetu kako bi “učinila život lakšim”.

U videu na TikToku, Lora je objasnila da omotavanje peteljki banane može zaustaviti emisiju plina etilena, sprječavajući kvarenje banana i drugog voća oko njih.

@lorafied Da li vaše banane sazrijevaju brže nego što ih možete jesti? Evo kako ih učiniti duljima! #bananamuffins #potassium #bananasmoothie #bananas🍌 #kitchenhackschef #fy #fyp #foryoupage #momtricks #homemakingforthemodernmom #homemakingtips #homehack #bananas #keepitfresh #freshfruits #ripe #foodstorage ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Neki supermarketi već stavljaju traku na banane kada se kupe i to će obično biti plastična traka koja pokriva vrh hrpe banana. Nakon zamotanja, plin etilen neće moći putovati dolje i trebao bi održavati banane svježima.

Laura je rekla: “Jeste li se ikada zapitali čemu taj film? Ovaj mali film ima svrhu. Da vaše banane ostanu svježe.”

Kako bi isprobala ovu metodu, Laura je objasnila: “Razdvojite svoje banane i zamotajte svaki vrh u plastiku. To usporava oslobađanje plina etilena zbog čega brže sazrijevaju.”

Ostali savjeti za održavanje svježine banana

Ako kupujete banane koje dolaze u plastičnoj vrećici, svakako ih uvijek izvadite iz vrećice jer to može uzrokovati nakupljanje plina etilena i ubrzati sazrijevanje.

Međutim, još jedan način da spriječite sazrijevanje banana je da ih poprskate kiselim sokom poput limuna, koji će ih zadržati žute bez utjecaja na okus. Kako prenosi BBC, ovu metodu skladištenja hrane koristi jedan poznati lanac supermarketa kako bi svoje voćne salate održale svježima. Njihovo istraživanje također je pokazalo da će Cavendish banane vjerojatnije duže ostati svježije.

enikos.gr

Exit mobile version