Zagreba Lajfhaki

Kako čuvati dinju da ostane sočna i slatka

Slatka i pomalo cvjetna, dinja se mora znati čuvati kako bi ostala sočna i slatka do zadnjeg komadića.

Prije svega pri kupnji dinje odaberite dinju kremaste kore i relativno glatke voštane površine koja je lagano pritisnuta. Zrela dinja također bi trebala mirisati slatko i zvučati šuplje kada je lupkate prstima.

Kako čuvati dinju da ostane sočna i slatka

Kako pohraniti cijelu dinju

Čuvajte cijelu dinju (ne sasvim zrelu) na sobnoj temperaturi na pultu. Tako će dinja imati vremena sazrijeti i trajat će tri do pet dana. Alternativno, cijelu medljiku čuvajte u hladnjaku, gdje će ostati dobra jedan do dva tjedna, ovisno o početnom sazrijevanju.

Kako čuvati izrezanu dinju

Zbog visokog udjela vode, dinja se relativno brzo kvari nakon rezanja. Izrezanu medljiku najbolje je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi za čuvanje hrane u hladnjaku kako bi ostala što svježija. Ovako spremljena rezana dinja trebala bi trajati oko tri do pet dana.

Možete li zamrznuti dinju?

Da, medljikovac svakako možete zamrznuti. Međutim, važno je napomenuti da zamrzavanje dramatično mijenja teksturu dinje. Smrznuta dinja nije dobra primjerice za svježu voćnu salatu, ali se svakako može koristiti u smoothiejima, sorbetima i sokovima. Svoju dinju možete čuvati u zamrzivaču na neodređeno vrijeme, ali će biti najbolja oko godinu dana.

Za zamrzavanje dinje slijedite ove korake:

  • Skinite kožu dinje i narežite dinju na komade.
  • Zamrznite komade u jednom sloju na limu za pečenje obloženom papirom za pečenje nekoliko sati.
  • Nakon što se čvrsti komadi zamrznu, prebacite ih u hermetički zatvorenu posudu i stavite je u zamrzivač.

priče o zdravlju.gr

Exit mobile version