Zagreba Lajfhaki

Kako i do kada možemo jesti ostatke hrane?

Jedan od najčešćih “fenomena” koji se javlja u našoj kuhinji su “ostaci hrane”. Obično, naravno, ono što radimo je da ga pohranimo u tupperware u hladnjaku…

Tako imamo gotovo jelo koje sutradan možemo ponijeti na posao ili ga možemo ostaviti nekoliko dana u hladnjaku i pojesti ga u neko drugo vrijeme. Ali do kada možemo jesti hranu koja je ostala? Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država USDA i klinika Mayo daju nam 4 savjeta koji će vam pomoći da imate sigurne podgrijane obroke.

1. Za održavanje

Ostaci hrane mogu se čuvati relativno kratko. Ostatke kuhane hrane možete čuvati u hladnjaku tri do četiri dana. Za to vrijeme ih možete podgrijati na 70˚C. Također je važno ohladiti svoju hranu što je prije moguće (unutar 2 sata) radi veće sigurnosti.

2. Za podgrijanu hranu

Svojim namirnicama možete produljiti rok trajanja podgrijavanjem. Nakon svakog podgrijavanja hrana će ostati sigurna u hladnjaku još tri do četiri dana. Međutim, imajte na umu da će ponovno kuhanje ubiti sve bakterije, ali će u isto vrijeme također učiniti isto za nutritivnu kvalitetu obroka svaki put kada se podgrije. Iz tog razloga najbolje je podgrijavati samo onu količinu koju ćemo pojesti.

3. Za zamrzavanje

Ako znate da sljedećih nekoliko dana nećete jesti ostatke, stavite ih u zamrzivač. Može dugo stajati u zamrzivaču, no bolje ga je potrošiti u roku od nekoliko mjeseci kako biste imali kvalitetan obrok. Za najbolji rezultat, prije zamrzavanja stavite ga u pohranu i dobro zatvorite svoj obrok u hermetički zatvorenoj posudi kako biste izbjegli spaljivanje zamrzivača (promjenu boje hrane uslijed smrzavanja).

4. Za odmrzavanje

Idealno bi bilo odmrzavanje u skladištu, kako bi se izbjegao razvoj bakterija. Pogotovo sve što ima veze s mesom ili mliječnim proizvodima. Za zagrijavanje hrane možete koristiti mikrovalnu pećnicu ili pećnicu, ali ne biste trebali koristiti sporo kuhalo jer ne razvija visoke temperature da ubije sve bakterije.

časopis za masline.gr

Exit mobile version