Ako su blagdani ostavili traga na vagi, ne smijete to zanemariti i valja nešto djelovati.
Prosječna težina koju dobijemo u tom razdoblju je 1-3 kg, što ne treba “konsolidirati” i zapravo u vremenskom razdoblju (siječanj-ožujak) gdje veliki postotak populacije povećava tjelesnu težinu.
Kako vas proljeće ne bi zateklo s nekoliko kilograma viška, slijedite upute u nastavku i riješit ćete se tih kilograma što je prije moguće.
Prvi potez je ukloniti iz kuće sve što je slatko. Tanjuri s mednim makaronima i kourabiedesima, čokolade, Vasilopita više vam ne smiju biti na putu.
Moraju nestati i svi slani zalogaji kojih je možda ponestalo, poput orašastih plodova, krekera i masnih sireva koje ste možda kupili za svečani obrok.
Osnovno i neprikosnoveno načelo je jesti jedan glavni i jedan lagani obrok dnevno. Dakle, ili ćete pojesti normalan ručak u podne i laganu večeru ili obrnuto.
Za glavni obrok uglavnom ćete birati namirnice koje nemaju crvenog mesa, jer je u blagdansko vrijeme definitivno došlo do prekomjerne konzumacije. Temeljite se na masnu hranu i to uglavnom na sezonsko povrće poput špinata, poriluka, kupusa itd. ali i mahunarke koje treba kuhati s malo ulja (uvijek ekstra djevičansko maslinovo ulje čija količina ne smije biti veća od 2 žlice po posluživanje hrane).
Ribu treba jesti barem 1-2 puta tjedno, a jednom može i masnu ribu. Popratite s dosta povrća sirovog ili kuhanog s uvijek odmjerenim uljem i ograničite se na 1-2 male kriške kruha, uvijek 100% integralnog.
Nemojte se bojati tjestenine i uvrstite je u program jednom tjedno, s tim da uvijek birate integralnu tjesteninu i kombinirate je s povrćem, npr. umak od rajčice s dosta povrća i gljiva s odmjerenim uljem i malo naribanog posnog sira.
Birajte bijelo meso poput peradi, uvijek bez kože, umjesto crvenog mesa koje ograničite na najviše jednom tjedno i birajte nemasno meso (bez janjetine, kozletine i bez mliječnog mesa).
Sve žitarice koje konzumirate trebale bi biti 100% cjelovite. Osim kruha, tjestenina mora biti od integralnog brašna, a riža neoljuštena ili divlja. Ograničite konzumaciju krumpira na jednom tjedno.
Salate bi trebale biti zvijezda svakog glavnog obroka. Svakog dana treba vam barem puno dublje jelo povrća, sirovog ili kuhanog, s malo maslinovog ulja i limuna ili octa, a ne s bogatim vinaigrette ili umacima na bazi majoneze. Salata se mora sastojati isključivo od povrća. Zaboravite blagdanske salate sa sirevima, krutonima i sušenim rajčicama u ulju ili ostacima puretine ili narezaka.
Vlakna, kako iz cjelovitih žitarica, tako i iz povrća, neprobavljiva su i ne daju kalorije, a istovremeno doprinose sitosti pa ih možete jesti u manjim količinama.
Lagani obrok dana, bilo da je ručak ili večera, može biti salata s nekim proteinima poput nemasnog sira ili jaja ili samo bjelanjak ili neka riba ili plodovi mora. Alternativno, to može biti mali sendvič ili tost samo sa sirom i povrćem, bez hladnog mesa ili neki nemasni jogurt s malo kuhane smeđe riže ili s cjelovitim žitaricama bez dodanog šećera.
Ne zaboravite voće koje je najbolja zamjena za desert, bilo kao međuobrok ili kao desert (uvijek uz ograničenje od 3 voćke dnevno).