Koliko god bili dobri u kuhanju, uvijek možete poboljšati svoj umak za tjesteninu. Možda nikada neće dosegnuti razinu vaše bake kakvu pamtite iz djetinjstva, ali možete se prilično približiti.
I s nekoliko dodatnih stvari u vašem ormariću spremnih, nadogradnja vašeg umaka je šokantno jednostavnaako slijedite savjete u nastavku.
Dajte prednost svježim sirovinama
Umak za špagete koji kupite u supermarketu pun je aditiva i konzervansa. Svježinu ne čini samo bosiljak kojim možete pokriti tanjur tijekom posluživanja (iako je vrlo preporučljivo). Počinje od svoje baze. Pa biraj svježa tjestenina ako možeš. A ako ih ne uspijete napraviti sami kod kuće, uvijek možete radije svježu tjesteninu koju ćete pronaći na tržnici. I nemojte tu stati kada je u pitanju svježina.
Kad je moguće, koristite svježe rajčice, povrće i drugi proizvodi. Unaprijed izrađeni dodaci koje možete nabaviti u trgovini -the češnjakthe luk, parmezan – izuzetno su zgodni. Ali nemaju tako dobar okus. Možda će vam trebati nešto više vremena u pripremi da ih nasjeckate, no na temelju okusa vidjet ćete razliku. A što se tiče sira, dobro je u hladnjaku uvijek imati komadić Parmigiano-Reggiano ili Pecorino-Romano pa ga svježeg naribati i dodati u tjesteninu.
Koristite kvalitetno ulje
Dobro ulje je bitno. Možda se čini nevažnim budući da u umaku ima toliko drugih sastojaka, ali postavlja čvrste temelje na kojima se ostatak tjestenine može učiniti ukusnim. Ne morate kupiti najskuplje ulje na tržištu, već eksperimentirajte s nekoliko marki i napravite mali test okusa kod kuće uz hrskavu štrucu kruha.
Pustite da lagano kuha
općenito, što dulje pustite da se okusi poklapaju, to bolje. Nakon što su sastojci u vašem umaku kuhani, neka se kuha, najmanje 30 minuta. Samo ne zaboravite povremeno promiješati i pratiti gustoću jer ćete možda trebati dodati malo tekućine (vode, vina, ulja itd.). Na taj način zapravo pojačavate intenzitet svog umaka.
zvijer vijesti.gr