Kako pravilno skladištiti avokado – 4 trika

Zreli avokado zgnječen na krišku tosta i posut začinima nije ništa drugo nego nevjerojatan – a kad je nešto ovako dobro, lako je pretjerati.

Ali ako pretjerujete u kupovini avokada, možete se suočiti s problemom: previše avokada i premalo vremena za uživanje prije nego što odu…u smeće jer su se pokvarili.

Čitajte dalje kako biste saznali kako pohraniti cijele i izrezane avokade!

Zašto avokado posmeđi?

Ako ne pojedete avokado odmah, možda ste primijetili da sav preostali avokado brzo postane smeđi. Iako blago smeđi avokado nema mnogo drugačiji okus od jarke, tamnozelene boje svježe ubranog avokada, ne budi apetit. Smeđa boja jednostavno je oksidacija – događa se i drugim proizvodima, poput jabuka i krumpira, kada su izloženi kisiku.

Transformacija je gotovo trenutna. Jabuke i krumpir mogu izbjeći oksidaciju ako ih potopite u vodu. Nažalost, ovo nije rješenje za avokado, ali postoje načini da usporite proces.

Kako čuvati narezani avokado

  1. Skin-On

  2. Čuvajte ga zajedno s lukom

  3. Skidanje kože

  4. Dugotrajno skladištenje avokada

Ima trenutaka kada je pola avokada dovoljna za ono što pripremamo (avokado tost ili u salati) i bacanje ovog zelenog zlata nije opcija. Postoje jednostavni načini za spremanje narezanog avokada.

Skin-On

Ako još niste ogulili avokado, nemoj to učiniti! Ostavite ga u koži i sačuvajte košticu netaknutom ako možete. Kožica i srž sprječavaju kisik da dopre do mesa, ograničavajući koliko je ono izloženo i ono će neizbježno postati smeđe. Kako biste sačuvali ostatak, stavite plastičnu foliju izravno na meso kako ne bi došlo do ulaska zraka i ohladite. Trebao bi ostati zelen najmanje dva dana.

Čuvajte ga zajedno s lukom

Polovicu avokada možete staviti u hermetički zatvorenu posudu s narezanim lukom i ohladiti. Pare iz luka usporavaju proces tamnjenja. Vaš će avokado ostati zelen najmanje dva dana, ali može upiti okus luka. To bi mogla biti korist, ovisno o tome što planirate učiniti s tim.

Skidanje kože

Ako ste već odstranili meso avokada, to je u redu. još uvijek ga možete spremiti. Žlicom stavite pasirani avokado u zdjelu. Zatim, umjesto da pokrijete posudu poklopcem, stavite komad plastične folije izravno na avokado, pazeći da nema mjehurića zraka. Kao i kod scenarija guljenja kore, vaš bi avokado trebao ostati zelen najmanje dva dana u hladnjaku. Kako biste dodatno usporili proces, možete dodati kiselinu poput soka od limuna ili limete. A ako smjesa izgleda smeđe, jednostavnim struganjem gornjeg sloja otkrit ćete zeleni avokado ispod.

Dugotrajno skladištenje avokada

Ako želite sačuvati svoj narezani avokado dulje od nekoliko dodatnih dana, vrijeme je da razmišljate izvan okvira. Jedna od mogućnosti je konzervirati ga kiseljenjem. Možete kiseliti gotovo sve. Ukiseljene kriške avokada izvrstan su samostalni međuobrok, ali izvrsne su i u sendvičima. Možete ih i zamrznuti.

Kako čuvati cijeli avokado

Avokado treba čuvati na pultu gdje može pravilno sazrijeti na sobnoj temperaturi. Nemojte skladištiti avokado u papirnatoj vrećici, koja bi zarobila plin etilen iz avokada i zapravo ubrzala proces zrenja.

Za cijele avokade koje još niste spremni za jelo, najbolje mjesto za čuvanje je u hladnjaku. Hlađenje usporava proces zrenja. Najbolje je staviti u hladnjak avokado koji je zreo ili blizu toga. Ako stavite u hladnjak nezreli avokado, on će na kraju sazrijeti, ali tekstura i okus mogu biti ugroženi. Ako je vaš avokado zreo, stavite cijeli, nerezani avokado u hermetički zatvorenu posudu ili u ladicu za proizvode u hladnjaku. Trebao bi biti dobar oko dva tjedna, ovisno o tome koliko je zreo.

enikos.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki