Zagreba Lajfhaki

Kako se odmah riješiti neugodne žgaravice

Kiseline su neugodna pojava s kojom se svakodnevno susreću milijuni ljudi. Ljudski želudac sadrži solnu kiselinu, koja je prilično jaka. Pomaže u razgradnji hrane i zaštiti od bakterija. Stijenke želuca su otporne na ovu kiselinu, ali nisu organi kroz koje hrana stiže.

Žgaravica je pošast za sve, ali evo što učiniti!

Zato se iznad želuca nalazi zalistak – gastroezofagealni sfinkter. Propušta hranu u želudac, ali ne smije ništa izbaciti na povratku. Kada se gastroezofagealni sfinkter ne kontrahira dovoljno ili se steže i opušta prečesto, želučana kiselina putuje uz jednjak.

Jaka kiselina dospijeva u okolinu koja nije zaštićena od nje i izaziva osjećaj peckanja koji može doći do grla. To je uzrok gastroezofagealne refluksne bolesti ili žgaravice.

Danas vam otkrivamo koje 3 jednostavne kućne metode pomoći će vam da ih se odmah riješite i osjećate se ugodno u tren oka:

1. Žvakaća guma

Britansko istraživanje otkriva da žvakanje žvakaće gume 30 minuta nakon ručka ili večere može značajno smanjiti razinu želučane kiseline.

Nezdrav način života dovodi do moždanog udara

2. Soda bikarbona

Pomiješajte malo sode bikarbone u čašu vode i popijte dobivenu otopinu. To će vam pomoći da značajno smanjite razinu kiseline u želucu. Jedini nedostatak je što otopina nije baš ugodna za okus.

3. Uspravite se

Vaš položaj također može utjecati na želučane kiseline. Ako ležite ili sjedite, odmah ustanite i ustanite. Ako već stojite, pokušajte stajati što uspravnije. Uspravan položaj stvara manji pritisak na donji dio jednjaka, što pomaže u zaustavljanju dizanja želučane kiseline u jednjak./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

Exit mobile version