Zagreba Lajfhaki

Kako svoju kavu učiniti super zdravom

Tijekom svog rada znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu otkrili su da se protuupalna svojstva kave pojačavaju ako se u napitak doda malo mlijeka. Prema stručnjacima, njegove su prednosti udvostručene.

Stručnjaci su proučavali kemijske spojeve zvane polifenoli. Ima ih u mnogim namirnicama i imaju antioksidativno djelovanje.

Stručnjaci su analizirali interakciju kavene i klorogenske kiseline (ovo su glavni polifenoli koji se nalaze u kavi), cisteina (ključnog proteina u mlijeku) i učinak ovih kombinacija na imunološke stanice.

Zašto su Japanci mršavi, bez bora i dožive duboku starost?

Tako su znanstvenici došli do zaključka da kada se kavi doda mlijeko, protuupalna svojstva napitka se udvostruče.

Nakon toga su stručnjaci provjerili i pojačavaju li se korisna svojstva kada se kava miješa s mlijekom kod kuće. Ispostavilo se da da, a osim toga, ljekovita svojstva kave s mlijekom u ovom slučaju se očituju trenutno.

Glavni autor studije Marian Lund sugerira da se korisne interakcije polifenol-protein pojavljuju iu drugim kombinacijama hrane. Na primjer, meso s povrćem ili voćni kokteli s mlijekom.

/Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

Exit mobile version