Kava s mlijekom bori se protiv upala u tijelu

Može li nešto tako jednostavno poput šalice kave s mlijekom imati protuupalni učinak na ljude? Prema novoj studiji Sveučilišta u Kopenhagenu – da, moguće je Kombinacija proteina i antioksidansa udvostručuje protuupalna svojstva u imunološkim stanicama.

Istraživači se nadaju da će uspjeti proučiti utjecaj na zdravlje ljudi omiljene kombinacije – kave s mlijekom, piše stranica www.sciencedaily.com.

Kada bakterije, virusi i druge strane tvari uđu u tijelo, naš imunološki sustav reagira slanjem bijelih krvnih stanica i kemikalija da nas zaštite. Ova reakcija, poznata kao upala, također se javlja kada su tetive i mišići preopterećeni i karakteristična je za bolesti kao što je reumatoidni artritis.

Antioksidansi poznati kao polifenoli česti su u ljudima, biljkama, voću i povrću. Prehrambena industrija također koristi ovu skupinu antioksidansa kako bi usporila oksidaciju i pogoršanje kvalitete hrane te tako izbjegla okuse i užeglost. Polifenoli su također poznati kao korisni za ljude jer pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu koji uzrokuje upalu.

Kako izbjeći trombozu nakon COVID-19

No, mnoge stvari o polifenolima ostaju nepoznate. Malo je studija istraživalo što se događa kada polifenoli reagiraju s drugim molekulama, poput proteina, umiješanih u hranu koju jedemo. U novoj studiji znanstvenici s Odjela za prehrambene znanosti, u suradnji s kolegama s Odjela za veterinu i životinjske znanosti na Sveučilištu u Kopenhagenu, istraživali su kako se polifenoli ponašaju u kombinaciji s aminokiselinama – građevnim blokovima proteina. Rezultati su obećavajući.

“U studiji smo pokazali da kada polifenol reagira s aminokiselinom, njegov inhibitorni učinak na upalu u imunološkim stanicama je pojačan. Dakle, jasno je zamislivo da ovaj koktel također može imati blagotvoran učinak na upale kod ljudi. Sada ćemo nastaviti istraživanje, u početku na životinjama. Nakon toga, nadamo se da ćemo dobiti sredstva za istraživanje koja će nam omogućiti proučavanje učinka kod ljudi”, kaže prof. Marianne Nysen Lund s Odjela za nutricionističke znanosti, koja je voditeljica studije. Studija je objavljena u časopisu Agricultural and Food Chemistry Journal.

Dvostruka borba protiv upale

Kako bi istražili protuupalni učinak kombinacije polifenola s proteinima, istraživači su primijenili umjetnu upalu na imunološke stanice. Neke su stanice primile različite doze polifenola s reakcijom aminokiselina, dok su druge primile samo iste doze. Kontrolna skupina nije dobila ništa. Istraživači su primijetili da su imunološke stanice tretirane kombinacijom polifenola i aminokiselina bile dvostruko učinkovitije u borbi protiv upala od stanica kojima su dodani samo polifenoli.

Preporuke za upale gornjih dišnih putova

“Zanimljivo je vidjeti protuupalni učinak u pokusima na stanicama. I očito nas je ovo samo više zainteresiralo za razumijevanje ovih zdravstvenih učinaka. Stoga će sljedeći korak biti istraživanje učinaka na životinjama,” kaže izvanredni profesor Andrew Williams s Odsjeka za veterinarske i životinjske znanosti Fakulteta zdravstvenih i medicinskih znanosti, koji je ujedno i viši autor studije.

Prethodno iskustvo

Prijašnja istraživanja znanstvenika pokazala su da se polifenoli vežu na proteine ​​u mesnim proizvodima, mlijeku i pivu. Druga nova studija testirala je vežu li se molekule jedna za drugu u napitku od kave s mlijekom. Naime, zrna kave su puna polifenola, dok je mlijeko bogato proteinima. “Naš rezultat pokazuje da se reakcija između polifenola i proteina također događa u nekim napitcima od kave i mlijeka koje smo proučavali. Zapravo, reakcija se događa tako brzo da ju je teško izbjeći u bilo kojoj hrani koju smo do sada proučavali”, kaže Marianne Nissen Lund.

Stoga istraživaču nije teško zamisliti da se reakcija i potencijalno povoljan protuupalni učinak javljaju i pri kombiniranju druge hrane koja se sastoji od proteina i voća ili povrća.

“Mogu zamisliti da se ovako nešto događa, na primjer, u mesnom jelu s povrćem ili u smoothiju ako ne zaboravite dodati malo proteina poput mlijeka ili jogurta”, kaže Marian Nissen Lund.

Industrija i znanstvena zajednica primijetile su značajne prednosti polifenola. Stoga rade na dodavanju pravih količina polifenola u hranu kako bi se postigla najbolja kvaliteta. Novi rezultati istraživanja obećavaju i u ovom kontekstu: “Budući da ljudi ne apsorbiraju toliko polifenola, brojni istraživači istražuju kako inkapsulirati polifenole u proteinske strukture kako bi poboljšali njihovu apsorpciju u tijelu.

Preporuke za urološke upale

Ova strategija ima dodatnu prednost jačanja protuupalnog djelovanja polifenola,” objašnjava Marianne Nissen Lund. Istraživanje je financirao Neovisni istraživački fond Danske, a provedeno je u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Dresdenu, Njemačka.

Činjenice o polifenolima

Polifenoli su skupina prirodnih antioksidansa neophodnih ljudima. Osim toga, pokazalo se da polifenoli imaju potencijalne zdravstvene prednosti osim antioksidativnog djelovanja. Povezuju se sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka. Studije također pokazuju da polifenoli mogu poboljšati zdravlje crijeva povećanjem rasta korisnih i smanjenjem rasta štetnih bakterija.

Polifenoli su klasificirani u podskupine uključujući flavonoide, fenolne kiseline, stilbene, lignane i antocijane. Flavonoidi, najveća podskupina polifenola, mogu se pronaći u raznim namirnicama, uključujući voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke i čaj.

Fenolne kiseline se, s druge strane, nalaze u voću i povrću, kavi i cjelovitim žitaricama. Stilbeni se nalaze u crnom vinu i nekom voću, a lignani se nalaze u sjemenkama i cjelovitim žitaricama. Antocijanini, koji su odgovorni za crvenu, plavu i ljubičastu boju voća i povrća, također imaju potencijalne zdravstvene prednosti.

Važno je napomenuti da zdravstvene dobrobiti polifenola mogu varirati ovisno o vrsti i količini koja se konzumira, kao i o cjelokupnoj prehrani i načinu života osobe. Za povećanje unosa polifenola preporuča se u prehranu uključiti raznovrsno šareno voće i povrće, cjelovite žitarice, čaj i kavu.

Boris ALEKSANDROV

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki