Koja hrana izoštrava um i pomaže mozgu? Odgovara nutricionistica

Svatko želi održati svoj um mladim i uspješnim što je dulje moguće, posebno u vremenima povećane potražnje kao što su školski ispiti. Prehrana može igrati glavnu ulogu u ovom nastojanju. Otkrijte namirnice – saveznike mozga

*Piše gđa. Flora Lucianouklinički dijetetičar – sportski nutricionist

Mozak je organ koji djeluje kao kontrolni centar našeg tijela. Odgovoran je za osjetila, percepciju i mišljenje, koordinaciju pokreta i funkcioniranje organa kao što su srce i pluća.

Dobro funkcioniranje i zdravlje mozga izravno su povezani s dijeta nas. Postoje specifične hranjive tvari i namirnice koje poboljšavaju pamćenje i koncentraciju te značajno pridonose boljem uspjehu tijekom ispita i povećanim mentalnim zahtjevima.

Koje hranjive tvari trebamo unijeti u prehranu za zdrav mozak?

  • Omega-3 masne kiseline: Imaju dokazano protuupalno i antitrombotičko djelovanje, čime jačaju i poboljšavaju zdravlje mozga memorija i koncentracija. Masne ribe kao što su losos, skuša, sardine, plodovi mora, laneno sjeme i orasi bogate su omega-3 masnim kiselinama.
  • Antioksidativni sastojci: Smanjuju djelovanje slobodnih radikala i štite od oksidativnog stresa i upala. Namirnice poput bobičastog voća, jagoda, grožđa, kurkume i raznog povrća poput paprike, mrkve, marelice, kivija itd. vrlo su bogate vitaminima i antioksidansima. Za to se brinemo da svaki dan konzumiramo najmanje 5 porcija šarenog sezonskog voća i povrća.
  • Vitamin B12: Povezan je s dobrim radom središnjeg živčanog sustava i mozga. Adekvatan unos sprječava mnoge poremećaje središnjeg živčanog sustava. Nalazimo ga u namirnicama poput mesa, jaja, mlijeka, ribe.
  • Folna kiselina: Poboljšava rad mozga i smanjuje rizik od neuroloških poremećaja poput demencije i depresije. Zeleno lisnato povrće, agrumi i mahunarke namirnice su vrlo bogate folatima.
  • Glukoza: To je primarni izvor energije za mozak i čini se da poboljšava kratkoročno pamćenje, koncentraciju i kognitivnu funkciju. Za to je važno u prehrani imati namirnice poput škrobnih namirnica (kruh, riža, tjestenina), voća i sokova od njega.
  • Željezo: Pomaže transport kisika do stanica i pridonosi boljoj oksigenaciji mozga. Adekvatan unos smanjuje simptome umora i letargije. Nalazimo ga u crvenom mesu, piletini, ribi i plodovima mora, ali i u biljnim namirnicama poput mahunarki, kvinoje i orašastih plodova.
  • Kakao: Može povećati sposobnost koncentracije i pažnje, poboljšati pamćenje i održati kognitivne funkcije.
  • Kofein: Povećava koncentraciju i budnost, smanjuje umor i može poboljšati raspoloženje.

Flora Loukianou, klinički dijetetičar – sportski nutricionist

Pročitajte također:

Egzotično voće koje “voli” štitnjaču, štiti srce i jača um

Tajna snažnog uma, brzog razmišljanja i duševnog mira

Papreno povrće iz Japana koje štiti pamćenje i pobjeđuje upale

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki