Koja je najgora hrana za zdravlje našeg srca?

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti diljem svijeta mnogo uzastopnih godina – s izuzetkom izbijanja pandemije.

Stoga je korisno znati kako na različite načine zaštititi organ koji je zahvaćen.

Istraživanje provedeno u SAD-u otkriva da postoji ogromna potreba da se razjasni što je ‘prijatelj’, a što ‘neprijatelj’.

U veljači su objavljeni rezultati studije koju je provela klinika Cleveland diljem SAD-a u pokušaju da se otkrije koju prehranu ljudi u zemlji smatraju zdravom za rad srca.

Na iznenađenje istraživača, 1 od 10 je odgovorilo brza hrana.

Roditelji su ga birali dvostruko češće od onih bez djece.

37% izabralo je dijetu s niskim udjelom masti, a 35% onu s niskim udjelom ugljikohidrata.

Samo 15% smatra da je mediteranska prehrana najbolja za zdravlje srca. Kako je nedavno pokazano, smanjuje rizik od demencije za 23%.

46% objasnilo je da zdrava prehrana postaje sve skuplja, dok je 23% dodalo da zbog nedostatka vremena ne mogu pripremiti prave obroke te pribjegavaju improviziranim rješenjima. 20% je priznalo da ne poznaje zdrave načine kuhanja.

45% kupuje brzu hranu barem jednom tjedno, dok 2/3 kuha kod kuće, barem 4 puta tjedno.

Što nije dobro za naše srce

Neprijatelji zdravlja našeg srca su trans masti koje se nalaze u pržena i prerađenu hranu kao što su krafne, pečena piletina i margarin. Ono što oni rade je povećanje razine lošeg kolesterola (LDL) i smanjenje razine dobrog kolesterola (HDL).

The Zasićene masti, koji se nalazi u proizvodima životinjskog podrijetla kao što je crveno meso – posebno svinjetina -, punomasno mlijeko, sir i maslac također mogu povisiti razinu lošeg kolesterola (LDL).

Što se tiče dodani šećeri koji postoje u gazirana pića, voćni sokovi, bomboni, kolači i keksi, može dovesti do debljanja, upale i inzulinske rezistencije.

THE prekomjerna konzumacija soli može dovesti do visokog krvnog tlaka, što je faktor rizika za bolesti srca. The prerađenu hranu kao što su konzervirane juhe, smrznute večere i slane grickalice bogate su natrijem.

Također, prekomjerna konzumacija alkohola može dovesti do visokog krvnog tlaka, pretilosti i drugih zdravstvenih problema koji povećavaju rizik od srčanih bolesti.

To ne znači da ih trebamo brisati do kraja života. Također pomaže da ih svedete na minimum.

Istraživanje je također pokazalo da većina Amerikanaca pogrešno razumije koliko prehrana utječe na gubitak težine, pri čemu 71% vjeruje da umjerena tjelovježba ima veći učinak od prehrane.

Studije su pokazale da kombinacija tjelovježbe i pravilne prehrane igra važnu ulogu u zdravom načinu života.

Anketa je uključivala pitanja specifična za Amerikance sa srčanim bolestima ili obiteljskom poviješću srčanih bolesti.

29% je reklo da su društvena okupljanja negativno utjecala na njihovu prehranu.

Troje od 10 (29%) izjavilo je da nisu u dobroj tjelesnoj formi, a glavna prepreka je to što ne znaju kako je početi stjecati.

Popis najnezdravije hrane

Stručnjaci su sastavili popise najnezdravijih stvari koje možemo jesti ako želimo zaštititi svoje srce. To su oni koji imaju previše soli, šećera i određenih vrsta masnoća – o čemu ste čitali gore. Uz pomoć web stranice koja objavljuje medicinske vijesti koje su odobrili liječnici, bacili smo pogled na pet glavnih neprijatelja našeg srca.

Za prženi krumpiri već smo rekli. Isto se odnosi i na bilo što drugo prženo na puno ulja (uključujući pohanu pečenu piletinu)budući da imaju vrlo velike količine masti, soli i kalorija koje smetaju našem srcu i težini.

The slanina također je vrlo opasno, s četiri porcije koje čine 40% vašeg dnevnog unosa rafiniranih masti i natrija. Može sadržavati niz štetnih kemikalija i aditiva, uključujući nitrate, kako bi mu dali ružičastu boju kakvu vidimo, ali i kako bi ga očuvali. Sve ostalo je u zabranama mesne prerađevine (kobasice) i posebno dimljenu puretinupored onih koji koštaju 20+ eura po kili i 92% su mesa.

Pizza koju mi ​​ne radimo i smrznuta je, ima ogromne količine natrija, masti i kalorija. U našim narudžbama dobro je birati tanko tijesto, idealno integralno i izbjegavati ona puna soli, kobasice.

Konzumiranje previše govedine, janjetine i svinjetine može povećati šanse za srčane bolesti i dijabetes. Sadrži puno zasićenih masti koje mogu povisiti kolesterol. Ograničene, nemasne porcije naši su prijatelji.

The pekarski proizvodi (kolači, torte, muffini itd.) obično imaju dodan šećer i povezani su s višim razinama triglicerida. Što može dovesti do bolesti srca. Njihov glavni sastojak obično je bijelo brašno koje može povisiti šećer u krvi i učiniti nas gladnijima. Možemo napraviti nešto od integralnog brašna, s tim da malo smanjimo šećer i umjesto maslaca ili masti dodamo biljna ulja.

Što su “zvona”

U studiji provedenoj u SAD-u pokazalo se da mnogi ljudi ne znaju da postoje i drugi simptomi srčanog udara, osim boli i pritiska u prsima te žgaravice.

Za početak, simptomi se razlikuju kod muškaraca i žena.

Ono što kruži kao klasični simptomi (a čitali ste gore) tiče se muškaraca.

Za žene su tipične mučnina ili bilo koji gastrointestinalni simptomi koji ne prolaze.

U više od 70% žena prvi simptom je neobičan umor, otežano disanje, poremećaj sna, osjećaj tjeskobe ili probavne smetnje.

Može postojati nelagoda koju ne bismo točno opisali kao bol u unutarnjoj ruci (obično lijevoj ruci), čeljusti ili zubima.

Može se pogoršati nakon aktivnosti i povući kada se odmaramo. Može doći i proći, pogoršavajući se svakim povratkom.

Neodređena tjeskoba također je predvodnik, kao i ono što doživljavamo kao probavne smetnje ili gripu – uglavnom iscrpljenost, otežano disanje i znojenje.

Zdravstveni djelatnici pak naglašavaju da se simptomi mogu razlikovati od osobe do osobe te da se muškarci javljaju češće nego žene – na primjer.

vijesti247.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki