The borovnicepoznate po svojim protuupalnim svojstvima i bogate vlaknima zeleni grahdodani su ovogodišnjoj “prljavoj desetci” neorganskih proizvoda s veći sadržaj kemikalija i pesticida prema Environmental Working Group, neprofitnoj organizaciji za zdravlje okoliša.
Istraživači organizacije analizirali su podatke o ispitivanju 46.569 uzoraka 46 vrsta voća i povrća koje je provelo Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA). Svake godine službenici USDA analiziraju voće i povrće na 251 različitih pesticida.
Detaljan popis opterećenih namirnica za 2023
– Jagode
– Špinat
– Sekula
– Breskve
– Kruške
– Nektarine
– Jabuke
– Grožđe
– Paprike, ljute papričice
– Trešnje
– Borovnice
– Grah
Prema izvješću, otkriveno ih je ukupno 210 pesticida u 12 namirnica. Kelj i divlji kupus sadržavali su najviše različitih pesticida – 103 vrste – ljute i jednostavne papričice, 101 vrsta.
“Neke od USDA analiza pokazuju tragove pesticida koje je Agencija za zaštitu okoliša davno zabranila. Potrebno je puno stroži savezni propis i nadzor nad tim kemikalijama”, navodi se u izvješću.
“Pesticidi su otrovni po definiciji”, rekla je Jane Houlihan, bivša potpredsjednica istraživanja u EWG-u, koja nije bila uključena u izvješće.
“Njihova je svrha naštetiti živim organizmima, a ova inherentna toksičnost jest utjecaj na zdravlje djeceuključujući potencijalni rizik od hormonske disfunkcije, raka i oštećenja mozga i živčanog sustava u razvoju,” dodao je.
Ali ima i dobrih vijesti. EWG je sastavio popis povrća i voća koje ima manji sadržaj pesticida. Skoro pa to 65% Hrana na popisu nije imala mjerljive razine pesticida.
Voće i povrće s najmanjim udjelom pesticida
– Avokado
– Slatki kukuruz
– Ananas
– Luk
– Papaja
– Smrznuti grašak
– šparoge
– Dinja
– Aktinid
– Kupus
– gljive
– Mango
– Slatki krumpir
– Lubenica
– Mrkva
Prilikom posljednjeg testiranja 2014. borovnice su sadržavale tragove 50 različitih pesticida. Testovi 2020. i 2021. otkrili su 54 različita pesticida – otprilike istu količinu. Dva insekticidifosmet i malation, pronađeni su u gotovo 10% uzorakaiako su se razine smanjile tijekom prošlog desetljeća.
Visoke doze ovih kemikalija mogu uzrokovati poteškoće s disanjem, mučninu, smanjen broj otkucaja srca, povraćanje, slabost, paralizu i napadaje, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
Zašto su razine nekih pesticida danas više nego u prošlosti?
“Vidjeli smo pad upotrebe nekih pesticida od ranih 1990-ih kada je na snagu stupio Zakon o zaštiti kvalitete hrane”, rekao je Alexis Temkin, toksikolog s EWG-a. „Međutim, također primjećujemo povećanje upotrebe drugih pesticida koji možda nisu sigurniji. Zato postoji napor da se sveukupno smanji uporaba pesticida.”
Chris Novak, predsjednik i glavni izvršni direktor CropLife America, industrijskog udruženja, rekao je za CNN to izvješće “namjerno lažno predstavlja” podaci USDA.
Poljoprivrednici koriste pesticide za suzbijanje insekata i gljivičnih bolesti koje ugrožavaju zdravlje i sigurnost voća i povrća, istaknuo je Novak. “Dezinformacije o pesticidima i različitim metodama uzgoja stvaraju zabunu, što rezultira time da mnogi potrošači uopće ne konzumiraju svježe voće i povrće.”
Institut prehrambenih tehnologa rekao je za CNN da naglasak treba staviti na ispunjavanje zakonskih ograničenja pesticida koja su utvrđena značajnim znanstvenim konsenzusom.
Birajte organsko, savjetuju stručnjaci
Mnogo voća i povrća s višim razinama pesticida ključno je za uravnoteženu prehranu pa ih ne treba prestati jesti, savjetuju stručnjaci. iako biološki voće i povrće nije hranjivije, ima malo ili nimalo ostataka pesticida, objasnio je Temkin.
“Kada osoba konzumira organsko voće i povrće, razina pesticida u njenom urinu brzo se smanjuje”, dodao je.
“Ako organski proizvodi nisu dostupni ili su preskupi, preporučio bih obavezno ih ogulite i dobro operite vodom”, savjetuje Temkin. „Izbjegavajte deterdžente. Ispiranje vodom smanjit će razinu pesticida.”
Američka agencija za hranu i lijekove također savjetuje:
– Perite ruke vrućom vodom i sapunom 20 sekundi prije i nakon pripreme svježeg proizvoda.
– Ispiranje proizvoda prije guljenja, kako se prljavština i bakterije ne bi prenijele s noža na voće ili povrće.
– Korištenje čiste četke za povrće za ribanje voća ili povrća s tvrdom korom, poput jabuka i dinja.
– Osušite proizvode čistom krpom ili papirnatim ručnikom kako biste dodatno smanjili moguće prisutne bakterije.
ertnews.gr