Koji ljudi mirišu na pečene jabuke, a koji na pokvarena jaja?

Ljudi s bolesnom jetrom mirišu na pečene jabuke. Ovo zanimljivo mišljenje iznio je Vladimir Neronov, gastroenterolog iz AD Medicine (klinika akademika Roitberga). Liječnik je naveo i druge mirise koje ispuštaju ljudi koji boluju od raznih bolesti.

Neronov je objasnio da je intenzitet tjelesnih mirisa izravno proporcionalan težini bolesti. Također, intenzitet mirisa ovisi o tome kako osoba brine o tijelu.

Kako mirišu bolesti?

Dijabetičari imaju miris po acetonu, s bolešću probavnog sustava čovjek smrdi po pokvarenim jajima, komentirao je liječnik. “Bolesnici mokraćnog sustava mirišu na amonijak, a oboljeli od jetre mirišu na pečene jabuke”

Prema Neronovu, specifični tjelesni miris može se objasniti prisutnošću određenih mikroorganizama i radom kožnih žlijezda.

“Ako patogen uđe u tijelo, on remeti ravnotežu bakterija. Istodobno se mijenja i skup spojeva odgovornih za normalan miris tijela. Imunološki sustav reagira na određeni način na te procese, što utječe i na to kako čovjek miriše“, pojasnila je gastroenterologinja.

Liječnik je objasnio kako mirišu različite bolesti

Koža je organ za izlučivanje i po potrebi preuzima dio funkcije bubrega, dodao je.

Bolest može utjecati na miris ne samo bolesne osobe, već i ljudi u njegovoj okolini. “Ako živite sa zaraženom osobom, vaše tijelo također može ispuštati neugodan miris karakterističan za bolest”, zaključila je liječnica./Zdrave.to

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki