Ukusan i jednostavan kolač Akisa Petretzikisa – spreman za 15 minuta
Sastojci za 10-12 porcija
150 gr. maslac, + ekstra za formu
200 gr. kristalni šećer
4 jaja, srednja
150 gr. maslac od kikirikija, glatki
100 gr. punomasno mlijeko
350 gr. pšenično brašno, + dodatak za oblik
1 žlica prašak za pecivo
80 gr. bombona, maslaca ili mlijeka
sol
Za posluživanje
karamel sirup
sladoled
kikiriki, slani
lišće mente
Provedba
Zagrijte pećnicu na 170°C na zraku.
Ulijte maslac i šećer u zdjelu i mutite ručnim mikserom velikom brzinom 3-4 minute dok ne postane pjenasto.
Smanjite brzinu na srednju i uz mućenje dodajte jedno po jedno jaje.
Dodajte maslac od kikirikija i nastavite s mućenjem.
Dodajte mlijeko i tucite još nekoliko sekundi.
U drugu zdjelu uspite brašno, prašak za pecivo, karamele i sol te promiješajte žlicom.
Smjesu brašna prebacite u tekuću smjesu i miješajte žlicom dok se sastojci ne homogeniziraju.
Pravokutni kalup za tortu 10×30 cm namazati maslacem i posuti brašnom.
Smjesu prebacite u kalup i dobro rasporedite silikonskom lopaticom.
Po želji namastite nož i okomito zarežite tortu po sredini da se otvori prilikom pečenja.
Prebacite formu u pećnicu i pecite 55-60 minuta na gornjoj rešetki.
Izvadite kalup iz pećnice, izvadite kalup i ostavite da se ohladi 20-30 minuta.
Za posluživanje
Narežite na komade i poslužite s karamel sirupom, sladoledom, kikirikijem i listićima mente.
akispetretzikis.com