Ovaj recept Steliosa Parliarosa za kourabiedes uključuje karamelizirane bademe koji će ih zasigurno učiniti još neodoljivijima!
Materijali
Za 1 kg
Za pročišćeni maslac
300 gr. pročišćeni maslac (od 400-450 g maslaca)
Za kurabije
110 gr. šećer u prahu
1 mahuna vanilije
600 gr. brašno
½ žličice slatki prašak za pecivo
30 gr. crni rum
Za karamelizirane bademe
75 gr. šećer
60 gr. voda
150 gr. badem bijela
Postupak
Za bistrilo maslaca: Maslac narežite na komadiće i pustite da se otopi u vodenoj kupki ili u mikrovalnoj pećnici bez miješanja. Čisti maslac skinite s površine, odvojite ga od mlijeka. Čisti maslac ostaviti neko vrijeme u hladnjaku da se smrzne.
Za kourabiede: Mikserom mutite maslac velikom brzinom oko 20 minuta. Što više tučemo, tijesto će biti bolje. Oštrim nožem razdvojite mahunu vanilije i u smjesu uspite sjemenke zajedno s prosijanim brašnom i praškom za pecivo. Nastavite mutiti i dodajte rum i karamelizirane bademe.
Tucite još 2-3 minute dok se tijesto ne formira. Oblikujte kuglice od 15 g. u okruglim kalupima za kekse. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C 20-25 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se dobro ohlade. Kourabiede kuhajte na pari i stavite na tanjur.
Za karamelizirane bademe: U manjoj posudi navlažite šećer vodom i stavite na vatru. Kuhajte dok se sirup ne zagrije na 116°C, a zatim ulijte bademe i neprestano miješajte. Prvo počnu šećeriti. Nastavite miksati dok se ne karameliziraju.
Nakon što su se dobro karamelizirale, rasporedite po neljepljivom papiru ili silikonskoj površini i ostavite da se ohlade.
časopis za masline.gr