Koliko crvena jaja traju izvan hladnjaka?

Upute za pravilno čuvanje i konzumaciju namirnica – posebice ovčjeg i kozjeg mesa te jaja – koje na ovaj dan imaju svoje počasno mjesto, poput crvenih jaja, objavio je EODY

Analitički:

Jaja ne smiju ostati na sobnoj temperaturi dulje od 2 sata. Tvrdo kuhana jaja držite u hladnjaku do posluživanja.

Izbjegavajte jesti hranu koja sadrži sirova ili nedovoljno kuhana jaja (npr. domaću majonezu), kao i jesti sirovo tijesto koje sadrži brašno ili jaja.

Ako želite jesti svoja obojana/ukrašena jaja, pobrinite se da koristite boju za hranu.

Držite jaja u pakiranju u hladnjaku (ne na vratima hladnjaka). U hladnjaku treba držati i obojena jaja.

Obavezno odmrznite meso slijedeći ispravne korake: odmrzavanje u hladnjaku može trajati oko 24 sata za mali komad. Količina mesa od oko 4,5 kg treba nekoliko dana da se potpuno odmrzne.

Kozje meso odmrznite tako da ga stavite u hladnjak, mikrovalnu ili u hladnu vodu, nikako na sobnu temperaturu. Odmrznuto se može čuvati u hladnjaku 3 do 5 dana – kada su u pitanju odresci, rebarca – i 1 do 2 dana kada se radi o mljevenom mesu. Kad se otopi u mikrovalnoj pećnici ili u hladnoj vodi, treba ga odmah skuhati.

Držite sirovo meso u hladnjaku, odvojeno od druge sirove (npr. voća ili povrća) ili kuhane hrane kako biste izbjegli kontaminaciju. Ovčetinu čuvati u hladnjaku na 4°C.

Stavite marinirano meso u hladnjak do pripreme. Odbacite marinadu koja nije korištena u kuhanju.

Meso pecite na temperaturi od najmanje 160°C. Meso je spremno za konzumaciju kada mu unutarnja temperatura dosegne 63°C i ostavimo ga da se “odmara” na toj temperaturi 3 minute. Ako nema termometra, kuhajte meso toliko da juha bude bistra.

Kuhano kozje i ovčje meso može se čuvati u hladnjaku do 3-4 dana.

Ukoliko želite konzumirati ovčje i kozje meso u paketu (za ponijeti ili za dostavu), pazite da bude vruće kada ga dobijete. Kuhano meso konzumirajte u roku od 2 sata (ili 1 sat ako je temperatura 32°C). Ako se ne konzumira odmah, čuvati u hladnjaku na ≤4°C, u poklopljenim posudama i konzumirati unutar 3-4 dana, hladno ili nakon prethodnog zagrijavanja na 74°C.

Ne zaboravite da je prije, tijekom i nakon rukovanja hranom bitno prati ruke sapunom i vodom.

Koristite odvojene radne površine i pribor (npr. noževe) za sirovu i kuhanu hranu. Slijedite isti postupak za meso i drugu hranu.

ieidiseis.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki