Zagreba Lajfhaki

Koliko dugo domaći umak od rajčice stoji u hladnjaku – Kako ga pravilno čuvati

Bilo da želite skuhati brzu radnu večeru s tjesteninom ili pirjanjem, umak od rajčice uvijek spašava stvar! Ali važno je znati koliko dugo stoji u hladnjaku – za slučaj da već imate otvorenu staklenku.

Dakle, naučite kako od sada razlikovati nije li umak više ukusan ili siguran za jelo, ali i kako ga pravilno čuvati i u hladnjaku i u zamrzivaču.

Koliko dugo gotovi umak od rajčice stoji u hladnjaku?

Većina umaka na bazi rajčice u staklenkama imaju rok trajanja oko godinu dana. Međutim, nakon otvaranja treba ih brzo upotrijebiti. “Nakon otvaranja umaka od rajčice s visokim sadržajem kiseline, može se sigurno čuvati u hladnjaku pet do sedam dana prije upotrebe”, kaže za marthastewart.com Shelley Feist, izvršna direktorica Food Safety Education Partnership.

Koliko dugo domaći umak od rajčice stoji u hladnjaku?

Inače, domaći umak od rajčice nije napravljen s konzervansima koji se drže na polici, pa ima kraći rok trajanja u hladnjaku. općenito, domaći umak od rajčice traje tri do pet dana.

Kako čuvati umak od rajčice

Prema publikaciji, zatvorene staklenke umaka za tjesteninu moraju biti pohranjeni u Sobna temperatura u ormariću u kuhinji. Međutim, nakon otvaranja treba ih brzo upotrijebiti kako bi se izbjeglo kvarenje od bakterija.

Nicole Birmingham, viša potpredsjednica za istraživanje i razvoj u Rao’s Homemade, ističe da određene marke mogu zadržati dulje ili kraće vrijeme od drugih -ali važno je sve otvorene umake držati na sigurnoj temperaturi (ispod 4 stupnja Celzijusa).

“Koliko će staklenka umaka za tjesteninu stajati u hladnjaku ovisi o sastojcima upotrijebljenim u umaku, ali svaki umak koji se ne skuha treba staviti u hladnjak kako biste zadržali kvalitetu nakon otvaranja”, kaže ona.

Vrijedno je napomenuti da ako koristite konzervirani umak od rajčice, izvadite ga iz originalnog pakiranja (nemojte samo poklopiti limenku i vratiti je u hladnjak). “Iako je hranu sigurno čuvati u limenci, bolje će zadržati okus ako je prebacite u staklenu ili plastičnu posudu za skladištenje”, objašnjava Fiest.

Možete li zamrznuti umak od rajčice?

Sve dok vaš domaći umak od rajčice ne sadrži kremu the sir, lako ga možete zamrznuti u hermetički zatvorenim posudama. “Svaki neiskorišteni umak možete zamrznuti u hermetički zatvorenoj posudi. Iskoristite u roku od šest mjeseci za najbolje iskustvo okusa,” kaže Birmingham.

Kako znati kada se umak od rajčice pokvario?

Umak od pokvarene rajčice imat će nekoliko tragova, napominje publikacija. Jedna od njih bit će njezina slika – vidjet će se pljesnivHoću smrdi loše ili će imati ružan ukus. Međutim, umak za tjesteninu koji je star — ali nije vidljivo pokvaren — još uvijek može uzrokovati trovanje hranom, a osim plijesni, nema drugih vidljivih znakova da je umaku od rajčice istekao rok trajanja.

“Ne možete vidjeti, pomirisati ili okusiti bakterije koje mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom”, kaže Feist. Zato ga preporučuje uvijek zagrijte umak na 62 Celzijeva stupnja prije upotrebe kako bi se ubile sve bakterije koje su rezultat blagog kvarenja.

zvijer vijesti.gr

Exit mobile version