Koliko je naše srce ugroženo ovim namirnicama – Koliko grama skida rizik

Kineski istraživači bacili su više svjetla na negativan profil zapadnjačke prehrane, ističući povezanost jedenja pržene hrane – glavne namirnice zapadnjačke prehrane – s većim rizikom od srčanih bolesti ili moždanog udara.

Za nedavna otkrića objavljena u Heartu, znanstveni tim proveo je objedinjenu analizu svih dostupnih podataka iz 19 relevantnih studija do travnja 2020., a posebno podatke iz:

  • 17 studija s 562 445 sudionika i 36 727 ozbiljnih kardiovaskularnih događaja kao što su srčani ili moždani udar, za procjenu rizika od kardiovaskularnih bolesti
  • 6 studija sa 754 873 sudionika i 85 906 zabilježenih smrtnih slučajeva tijekom 9,5-godišnjeg praćenja kako bi se procijenila moguća veza između konzumacije pržene hrane i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i bilo kojeg drugog uzroka.

Analiza podataka je pokazala da veća konzumacija pržene hrane bila je povezana s 28% povećanim rizikom od velikih kardiovaskularnih događaja, 22% povećanim rizikom od koronarne bolesti srca i 37% povećanim rizikom od zatajenja srca.

Dva dodatna važna nalaza bila su promatranje zajedničkih rezultata nakon stratifikacije za različite karakteristike studije i sudionika, te linearni odnos između konzumacije pržene hrane i velikih kardiovaskularnih događaja, koronarne bolesti srca i kongestivnog zatajenja srca.

Od posebnog interesa u odnosu na gore navedene tri kardiovaskularne bolesti bilo je otkriće kako samo 114 g. više pržene hrane tjedno bili dovoljni da pomnože rizik od pojave gore navedenih bolesti za 3%, 2% odnosno 12%.

Istraživači su priznali brojne slabosti u svojoj studiji, poput pronalaženja uzročne veze između nezdravih prehrambenih navika i kardiovaskularnog zdravlja, za koje ipak daju neka moguća objašnjenja.

Jedna se hipoteza temelji na povećanom unosu energije uzrokovanom prženom hranom zbog visokog udjela masti, kao i proizvodnji štetnih transmasnih kiselina iz hidrogeniziranih biljnih ulja koja se često koriste za prženje.

Prema drugoj hipotezi, prženje pojačava proizvodnju kemijskih nusproizvoda povezanih s upalnim odgovorom tijela, dok hrana poput pržene piletine i pomfrita obično sadrži velike količine soli ili je popraćena slatkim pićima, kao što je to u restoranima brze hrane.

Ostale tri slabosti analize koje su vjerojatno utjecale na zaključke su:

  • ograničavanje studija na jedan uzorak pržene hrane (riba, pomfrit ili grickalice) umjesto ukupne konzumacije pržene hrane
  • brojne varijable koje mogu objasniti nultu povezanost prehrane sa smrtima od kardiovaskularnih bolesti ili drugih uzroka
  • značajno drugačiji dizajn studija, te da su se sve oslanjale na pamćenje sudionika.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki