Zagreba Lajfhaki

Korejska tajna koja skida trbuščić i smanjuje rizik od pretilosti i dijabetesa

Tim istraživača iz Koreje otkriva čudo od povrća u smanjenju pretilosti pojašnjavajući točnu količinu koju biste trebali konzumirati

Povrće – čudo u smanjenje abdominalne masnoće i ograničenje zdravstvenih rizika koji proizlaze iz stanja kao što su pretilost i dijabetes otkriva nova, opsežna studija objavljena u BMJ Open. Istraživanje južnokorejskog sveučilišta Chung Ang tvrdi, konkretno, da je dnevna konzumacija kimchija povezana je sa značajnim prednostima za organizaciju.

The kimchi je popularni korejski fermentirani kupus. Već je prepoznat po svojim prednostima u zdravlje probavnog sustava, nju funkcija mozga i jačanje imunološkog sustava. Prethodne studije istaknule su korisna svojstva kimchi bakterije u prevenciji pretilosti. Ova nova studija imala je za cilj istražiti odnos između redovite konzumacije kimchija i smanjenog rizika od trbušne, kao i ukupne pretilosti.

Fotografija: Shutterstock

Abdominalna pretilost posebno je važna za razvoj dijabetesa tipa 2, jer je težina koncentrirana oko kritičnih organa kao što su gušterača i jetra. Za potrebe studije znanstvenici su analizirali podatke više od 115.000 Korejaca starijih od 40 godina koji su sudjelovali u studiji Health Examinees, koja ispituje okolišne i genetske čimbenike kod kroničnih bolesti. Sudionici su prijavili svoje prehrambene navike, uključujući konzumaciju raznih vrsta kimchija.

Istovremeno, istraživači su prikupili podatke o visini, težini, indeksu tjelesne mase (BMI) i opsegu struka sudionika, usvojivši malo drugačije kriterije za abdominalnu pretilost u usporedbi sa američkim standardima, jer je definirana kao opseg struka od najmanje 88,9 centimetara za muškarce i 83,8 cm za žene.

Rezultati su pokazali krivulju u obliku slova J, što sugerira da umjerena konzumacija kimchija smanjila je prevalenciju pretilosti, ali pretjerana konzumacija povećala nakupljanje masti. Potrošnja do tri porcije kimchija dnevno spojen sa 11% manje šanse za pretilost u odnosu na rjeđu konzumaciju. Kod muškaraca, tri ili više porcija kimchi kupusa povezano je s 10% nižom vjerojatnošću pretilosti i povećane abdominalne masnoće.

S druge strane, žene koje su konzumirale dvije do tri porcije dnevno također su iskusile smanjenje prevalencije pretilosti za 8%, dok je jedna do dvije porcije povezano sa 6% smanjenjem razine abdominalne masnoće. Nadalje, ograničeni unos kimchija povezan je s 9% smanjenjem prevalencije pretilosti za oba spola.

Međutim, previše jesti nije bilo zdravo: u usporedbi s onima koji su konzumirali manje od jedne porcije kimchija dnevno, sudionici koji su jeli pet ili više porcija bili su teži, imali su veći struk i vjerojatnije je da će imati prekomjernu težinu. što sugerira da je umjerenost ključna. “Budući da je kimchi jedan od glavnih izvora unosa natrija, preporuča se umjerena konzumacija, s ciljem da iskoristite potencijalne dobrobiti, a da se ne opterećujete nepotrebnim učincima”, ističu istraživači.

Čitaj više:

Pet vrhunskih vježbi koje sagorijevaju salo na trbuhu

Jetra: Koliko joj prijeti trbuh – Tko je ugroženiji?

Vježba: U koje vrijeme je najbolje “spustiti” pritisak i trbuh

Exit mobile version