Zagreba Lajfhaki

Kraljevska pita kao kolač, sa začinima i krem ​​sirom

Ovakvu nevjerojatnu, mošusnu kraljevsku pitu radit ćemo ne samo za vrijeme praznika, već cijelu zimu!

55′ priprema
40′ pečenje
Ukupno: 1 sat i 35′

Materijali

Pjesme: 14

Torta

1 1⁄2 šalice šećera

1 šalica vode

1 šalica nasjeckanih grožđica

3/4 šalice maslaca narezanog na kockice + malo za kalupe

1 žličica slatki cimet u prahu

1/2 žličice piment, ribani

1/4 žličice slatki klinčić, naribani

1/4 žličice slatki muškatni oraščić, naribani

4 velika jaja, razdvojena na žumanjke i bjelanjke, na sobnoj temperaturi

1 šalica višenamjenskog brašna + malo za kalupe

2 žličice slatki prašak za pecivo

1/2 žličice slatka sol

1/4 žličice slatka soda bikarbona

3/4 šalice nasjeckanih oraha

Kremasti sir

1 paket (300 g) krem ​​sira, sobne temperature

1/4 šalice maslaca, na sobnoj temperaturi

1 žličica slatki ekstrakt vanilije

1 prstohvat soli

1 šalica šećera u prahu

1 šaka nasjeckanih oraha, po želji

Za ukras

orasi, štapići cimeta

svježeg lovora

grančice svježeg ružmarina, šećer u prahu

Postupak

Za tortu

Za kraljevsku pitu poput kolača sa začinima i kremom od sira upalite i zagrijte pećnicu na 175°C.

Maslac i brašno 2 kalupa promjera 20-22 cm (ili dva prstena koja ćemo na dnu zatvoriti aluminijskom folijom).

U veliki lonac stavite šećer, vodu, grožđice, maslac i začine.

Stavite na srednje nisku vatru i miješajte dok se šećer ne otopi i smjesa zagrije.

Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

Žumanjke tucite mikserom dok se dobro ne zapjene.

U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i sodu.

Ovu smjesu polako ulijte u umućene žumanjke i miješajte silikonskom kuhačom dok se ne homogeniziraju.

Dodajte orahe.

U drugoj zdjeli mikserom tucite bjelanjke dok ne dobijete beze koji daje mekane vrhove.

Potom meringu pažljivo “složimo” u smjesu za kolače, odnosno umiješamo je u šaržama laganim kružnim pokretima odozgo prema dolje, silikonskom špatulom.

Smjesu podijelite na pola i ulijte u pripremljene kalupe.

Pecite u zagrijanoj pećnici 35-40 minuta i isprobajte čačkalicom: probodite kolač u sredini i ako izađe mrlja od tijesta, pecite još malo.

Ostavite kolače da se ohlade 10 minuta prije nego što ih izvadite iz kalupa, a zatim ih okrenite na rešetke da se potpuno ohlade.

Za krem ​​sir

U velikoj zdjeli istucite krem ​​sir i maslac dok ne postane pjenasto.

Dodajte vaniliju i sol pa dodajte šećer u prahu i još malo mutite, dok smjesa ne postane homogena.

Ako želimo dodamo i orahe.

Za montažu

Jednu tortu stavite na tanjur, premažite je otprilike pola kreme i prekrijte drugom tortom.

Prekrijte ga ostatkom kreme.

Po želji ukrasite orasima, štapićima cimeta, svježim lovorom, grančicama svježeg ružmarina i šećerom u prahu.

Držati u hladnjaku.

Izvor: Gastronomos

Exit mobile version