Zagreba Lajfhaki

Kretanje – ključ za snižavanje kolesterola po preporuci patologa

Ukusne protuupalne obroke i grickalice bez dodanog šećera koji pomažu u smanjenju kolesterola preporučuje patolog g. Efthimios Kapandais, specijalist za dijabetes melitus

Zdrava prehrana igra ključnu ulogu u upravljanju kolesterolom, osobito kada se usredotočuje na protuupalne namirnice koje pomažu poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava. Gospodin Efthimios Kapandais, patolog specijalist za dijabetes, objavom na Facebooku podsjeća koliko su ove namirnice važne u svakodnevnoj prehrani.

Konkretnije, donošenje programa prehrana bogata namirnicama kao što su riba, orašasti plodovi, maslinovo ulje i proizvodima bogatim antioksidansima poput bobičastog voća i tamnog lisnatog povrća, može pomoći u snižavanju razine kolesterola. Ističe da protuupalne komponente ovih namirnica pomažu u smanjenju aterosklerotskog plaka u arterijama te smanjuju rizik od bolesti srca, srčanog i moždanog udara. Istovremeno, kombiniranje ove dijete s mršavljenjem, u slučajevima prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti, dodatno povećava dobrobiti za razinu kolesterola.

Također, stručnjak napominje da za mnoge ljude dijeta od 1500 kalorija dnevno može pomoći u mršavljenjučime se poboljšava kolesterol. Ovaj plan se može prilagoditi osobnim potrebama, uz modifikacije od 1200 do 2000 kalorija dnevno.

Ovaj poseban pristup prehrani nudi održivo rješenje za snižavanje kolesterola, bez potrebe za drastičnim promjenama ili isključivanjem namirnica. Umjesto toga, oslanja se na hranu bogatu hranjivim tvarima koja podržava zdravlje srca i opću dobrobit.

Cijeli post:

„Ugodni „protuupalni“ obroci i grickalice bez dodanog šećera pomažu u smanjenju kolesterola.

Procjenjuje se da značajan postotak odraslih osoba starijih od 20 godina ima visok kolesterol, odnosno viši od 240 mg/dL. Visoki kolesterol može doprinijeti stvaranju aterosklerotskog plaka u arterijama i povećati rizik od bolesti srca, srčanog i moždanog udara. Visoki kolesterol nema simptoma i zahtijeva jednostavnu analizu krvi za njegovu razinu. Većina zdravih odraslih osoba trebala bi provjeravati kolesterol najmanje svake 4 godine ili češće ako postoje čimbenici koji povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, poput obiteljske anamneze ili dijabetesa. U tjednom planu obroka za srce zdravih protuupalnih obroka prilagođenih za poboljšanje razine kolesterola možete uživati ​​u obrocima i međuobrocima prepun protuupalnih sastojaka poput ribe, orašastih plodova i maslinovog ulja, kao i obiljem namirnica bogatih antioksidansima poput bobičastog voća, trešanja, tamnog lisnatog povrća, cikle i brokule. Budući da gubitak tjelesne težine može poboljšati razinu kolesterola za osobe koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili pretile, u ovom je planu postavljeno 1500 kalorija dnevno, što je razina na kojoj će mnogi ljudi postići gubitak težine. Za one s drugim kalorijskim potrebama, izmjene kalorija mogu iznositi 1200 do 2000 kalorija dnevno.”

Važan alat za regulaciju kolesterola

Na visoki kolesterol utječu mnogi čimbenici, uključujući navike prehrane i tjelovježbe, kao i genetika i obiteljska povijest. Iako su savjeti o prehrani kroz povijest bili usmjereni na smanjenje unosa masnoće i prerađenog mesa uz povećanje unosa vlakana, protuupalna dijeta pojavljuje se kao uzbudljiv alat koji može smanjiti razinu kolesterola i poboljšati zdravlje srca.

Prema studijama, protuupalna dijeta može igrati ulogu u snižavanju kolesterola za neke ljude. Studija objavljena u Journal of the American College of Cardiology pokazala je da a prehrana bogata protuupalnim namirnicama može smanjiti rizik od srčanih bolesti. S druge strane, kronična upala može povisiti LDL (“loš” kolesterol) dok snižava HDL (“dobar” kolesterol) i čak pridonijeti visokom ukupnom kolesterolu i povećanom nakupljanju plaka u arterijama.

Pročitajte također:

Četiri tajne prehrane koje će produžiti životni vijek za jedno desetljeće

Želite doći do 100? 8 “provjerenih” namirnica koje će vam pomoći

Exit mobile version