Krivo shvaćena hrana za koju se pokazalo da je superhrana za dijabetičare

Jedno od omiljenih, ali neshvaćenih povrća, uostalom, nudi značajne prednosti u regulaciji šećera u krvi i smanjenju opsega struka

Iako je jedno od najsvestranijih povrća, krumpir nije na dobrom glasu od drugog povrća zbog visokog udjela ugljikohidrata. Međutim, dolazi novija studija kako bi obnovila ovu prehrambenu… nepravdu, dokazujući da pečeni krumpir mogao biti tajno oružje za njih odrasli s dijabetesom tipa 2. Posebno se njihova potrošnja odnosila na gubljenje bodova iz struka i smanjenje razine šećera u krvi.

Ovo najnovije istraživanje, koje je vodila dr. Neda Akhavan, docentica na Sveučilištu Nevada, Las Vegas (UNLV), financirala je neprofitna organizacija Alliance for Potato Research and Education, a objavljeno je u National Library of Medicine. Njezini rezultati razotkrivaju jedan od najčešćih mitova o krumpiru: “Većina ljudi povezuje krumpir s njegovim uglavnom prženim ili masnim oblikom, stoga smo htjeli rasvijetliti kako krumpir – kada se pravilno pripremi – može biti i funkcionalan i zdrav.” objašnjava.

Gdje se nalaze prednosti?

Istražujući učinak konzumacije pečenog krumpira na 24 odrasle osobe s dijabetesom tipa 2 pod kontrolom tijekom razdoblja od 12 mjeseci, otkriveno je da su sudionici koji su uključili dnevnu porciju krumpira u svoju prehranu iskusili umjereno smanjenje razine glukoze u krvi natašte, poboljšanje tipa tijela, smanjenje opsega struka, pa čak i smanjenje broja otkucaja srca u mirovanju. Ova otkrića su u suprotnosti s općim mišljenjem, koje je dugo upozoravalo dijabetičare da izbjegavaju krumpir zbog visokog sadržaja ugljikohidrata i mogućnosti povećanja razine šećera u krvi.

The ključna točka koja skriva ove dobrobiti je koraprema istraživačima. Vrsta biljnog vlakna, otporni škrob, za koji se pokazalo da poboljšava kontrolu glukoze, profil lipida i osjećaj sitosti. Njegovo djelovanje moglo bi objasniti zašto su sudionici istraživanja koji su jeli krumpire s ljuskom pokazali poboljšanja u zdravstvenim pokazateljima.

Međutim, prednosti tu ne staju jer krumpir sadrži više kalija od banane, esencijalnog minerala koji ima ključnu ulogu u zdravlju srca i regulaciji krvnog tlaka. “Vjerovali ili ne, pečeni krumpir je jedna od najzasitnijih namirnica koje se konzumiraju u zapadnjačkoj prehrani. A kada se konzumira pečeno, povećava našu sposobnost da se osjećamo punije tijekom dana.” dodaje dr. Akhavan.

Međutim, ističe se da su metode pripreme važne. Dr Akhavan naglašava da umjerenost i metode kuhanja su ključne iskoristiti potencijalne dobrobiti krumpira. Ona također predlaže pečenje krumpira umjesto kuhanja, za zadržavanje kalija iz kore.

“Rezultati naše studije dokazuju da se krumpir može uključiti u prehranu osoba s dijabetesom tipa 2 kada se zamijeni drugom hranom s visokim glikemijskim opterećenjem, poput bijele riže”, zaključuje dr. Akhavan. “Nadalje, nije bilo štetnih učinaka na izmjerene zdravstvene ishode i pokazane su neke koristi za kardiometaboličko zdravlje, što je u skladu s onim što smo očekivali vidjeti. Stoga dijabetičari ne bi trebali izbjegavati krumpir.”

Pročitajte također:

Dijabetes: ove namirnice smanjuju rizik od bolesti – uključite ih u svoju prehranu

Dijabetes: Pet novih tipova – Što se mijenja u prehrani

Dijabetes: Koliko koraka dnevno smanjuje rizik od bolesti?

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki