Fantastičan slatkiš Akisa Petretzikisa, idealan prilog za doručak ili popodnevnu kavu
Za cruffine
50 gr. kristalni šećer
1 žlica suhi kvasac
180 gr. voda, mlaka
150 gr. tvrdo brašno
150 gr. brašno p.o.c.
50 gr. maslac, smrznut
200 gr. maslac, na sobnoj temperaturi
Za posluživanje
džem od jagoda
lišće mente
šećer u prahu
cimet, u prahu
Provedba
U posudu za miješanje dodati šećer, kvasac, vodu i pjenjačom jako dobro izmiješati dok se kvasac ne otopi.
Dodati brašno za sve namene, oštro brašno, 50 gr. maslac i tucite mikserom kukom 8 do 10 minuta da upije maslac.
Kada se tijesto odvoji od stijenki miksera, gotovo je.
Prebacite tijesto u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte ga folijom i ostavite 45 minuta da se diže.
Radnu površinu dobro pobrašnimo, tijesto izrežemo na 4 jednaka dijela i svako tijesto rastanjimo valjkom da napravimo traku 60×20 cm.
Na svako tijesto rasporedite po 50 gr. maslac na sobnoj temperaturi.
Svako tijesto prerežite vodoravno na dva dijela tako da napravite dvije tanje trake. Jednu traku smotamo u čvrstu roladu, stavimo je na drugu i opet smotamo, oko prve.
Prerežite rolat vodoravno na pola i zarolajte kao spiralu.
Isti postupak ponavljamo sa preostalim komadima tijesta.
Premjestite cruffine u kalup za muffine premazan maslacem. Pokrijte formu ručnikom, ostavite 45 minuta da se tijesto digne.
Zagrijte pećnicu na 180°C na zraku.
Maknite ubrus i pecite 30 minuta s roštiljem na najvišoj poziciji.
Poslužite s džemom od jagoda, mentom, šećerom u prahu i cimetom u prahu.
akispetretzikis.com