Zagreba Lajfhaki

Krvni ugrušci: popularni zaslađivač povezan s povećanim rizikom – gdje je tu

Nova istraživanja pokazuju da povećana konzumacija poznate zamjene za šećer može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka, povećavajući rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih događaja

Od žvakaćih guma bez šećera do paste za zube ili peciva, ksilitol se naširoko koristi kao zamjena za šećer i promiče se kao zdravija alternativa. To je prirodni šećerni alkohol koji se u malim količinama nalazi u mnogo voća i povrća, s manje kalorija. Međutim, novo istraživanje klinike Cleveland, objavljeno u časopisu European Heart Journal, pokazuje da je konzumacija visokih razina ksilitola može dovesti do stvaranje krvnih ugrušakapovećavajući rizik od ozbiljnih kardiovaskularni događaji, poput srčani i moždani udar.

Na čelu s Dr. Stanley Hazen, istraživački tim klinike Cleveland analizirao je podatke više od 3000 pacijenata u SAD-u i Europi. Otkrio je da ljudi sa više razine ksilitola imali su to u krvi 33% veći rizik da se pojavi kardiovaskularni događaj unutar tri godine u usporedbi s onima s najnižim razinama.

Kako bi potvrdili ove nalaze, istraživači su proveli laboratorijske testove koji su pokazali da ksilitol uzrokuje veću reakciju trombocita, krvnih stanica odgovornih za zgrušavanje. Ova povećana aktivnost trombocita može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka, povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara. U naknadnom kliničkom ispitivanju, sudionici koji su konzumirali piće zaslađeno ksilitolom doživjeli su trenutno povećanje reaktivnosti trombocita u usporedbi s onima koji su pili piće zaslađeno glukozom.

“Ova studija ponovno pokazuje hitnu potrebu za istraživanjem šećernih alkohola i umjetnih zaslađivača, osobito jer se i dalje preporučuju u borbi protiv bolesti poput pretilosti ili dijabetesa.”rekla je dr. Hazen. “To ne znači da biste trebali izbaciti svoju pastu za zube ako sadrži ksilitol, ali moramo biti svjesni da konzumiranje proizvoda koji sadrži visoke razine može povećati rizik od događaja povezanih s krvnim ugrušcima.” pojašnjava.

Iako ova studija pruža važne informacije o mogućim rizicima za srce povezanim s konzumacijom ksilitola, važno je napomenuti da istraživanje pokazuje povezanost, a ne izravnu uzročno-posljedičnu vezu. Stoga će biti potrebno više studija za procjenu dugoročne sigurnosti ksilitola.

Pročitajte također:

Pet SOS pitanja o zaslađivačima – njihova uloga u mršavljenju

Popularni zaslađivač koji remeti ravnotežu i rad crijeva

Rak: Koliko umjetni zaslađivači povećavaju rizik – Što istraživanje otkriva

Exit mobile version