Napravljene su u tren oka i idu uz sve! Fanis Maikantis igra se s jajima i uči nas tajnama savršenih oči jaja, najpahuljastijih omleta, najboljih kajgana, savršenih kuhanih i najukusnijih poširanih jaja!
1. Kajgana na kruhu od dizanog tijesta, s apakom, listićima kapara i kiselim krastavcem
20 minuta | Lako
Materijali za 2 osobe
Za Scrabble:
6 jaja, sobne temperature
20 ml svježeg mlijeka
30 gr. kravlji maslac
1 mladi luk (zeleni dio)
2 žličice od juhe maslinovo ulje
2 kriške kruha od dizanog tijesta
6 tankih šnita lungića
6 listova kapara
Za instant kisele krastavce:
1 mali krastavac
500 ml vode
5 gr. crveni ocat
10 gr. sol
10 gr. šećer
6 zrna svježeg papra
6 sjemenki korijandera
Provedba:
Kiseli krastavac: U lonac ulijte vodu, ocat, sol, šećer i papar te korijander. Zakuhajte i maknite posudu s vatre. Narežite krastavac na vrlo tanke ploške na mandolinu ili nožem. Kada je smjesa vode sobne temperature, dodajte krastavac i ostavite u hladnjaku (drži 5 dana u hladnjaku). U posudi istucite jaja zajedno s prstohvatom soli i mlijekom.
U neprianjajućoj tavi na laganoj vatri otopite maslac i dodajte smjesu od jaja. Kuhajte 2 minute uz stalno miješanje kuhačom dok ne dobijete kremastu teksturu. Maknite s vatre dok su jaja još vlažna i umiješajte svježi luk i maslinovo ulje.
Istovremeno prepecite dvije šnite kruha u pećnici ili na tavici. Svinjsku klobuku narežite na tanke ploške i poslužite: kajgatu rasporedite po ploškama kruha, ploškama apaki, listićima kapara i koliko god želite ploški ukiseljenog krastavca. Dodatno pokapajte maslinovim uljem, pospite svježe mljevenim paprom i poslužite.
2. Jaja s koricom i fileom limuna te čips
30 minuta | Lako
Materijali za 2 osobe
1 krumpir
ulje sjemenki
malo p.p. Djevičansko maslinovo ulje
malo slatke paprike
4 jaja, sobne temperature
1 limun, narezan (bez bijele kore)
sol, crni papar
Implementacija:
Čips: Krompir dobro oprati, mandolinom (ili gulilicom ili ribežom za kupus) izrezati na tanke ploške i staviti 10′ u posudu s vodom. Procijedimo ih i osušimo kuhinjskim papirom. Zagrijte 300 ml sjemenskog ulja i čim zagori, pržite čips u 2 dijela oko 1 minutu ili dok ne postane hrskav. Prebacite ih na upijajući kuhinjski papir i začinite solju i slatkom paprikom. U međuvremenu pripremite jaja.
jaja: U neprianjajuću tavu na laganoj vatri dodajte 100 ml maslinovog ulja. Razbijte svako jaje u zasebne zdjelice, a zatim dodajte dva po dva u tavu. Kuhajte ih dok se svi bjelanjci ne stisnu, oko 2-3 minute. Premjestite jaja na tanjur šupljikavom žlicom. Jaja poslužite s limunovom koricom i fileom, krupnom soli i svježe mljevenim paprom te 1 žličicom. maslinovog ulja gdje smo ih pržili.
Pametan savjet: Jaja pržite u maslinovom ulju na niskoj temperaturi kako bi ulje sačuvalo svoje hranjive tvari i polifenole.
3. Poširana jaja na palačinkama, sa feta sirom, rajčicom i hrskavom bundevom
30 minuta Lako
Materijali za 2 osobe
4 zrna crnog papra
2 žličice žlice crvenog octa
2 seoska jaja (jer je obično bjelanjak čvršće), sobne temperature
1 bundeva
1 žlica sok od limuna
100 gr. feta sir, kockice
5 cherry rajčica ili ½ rajčice, narezane na kockice
6 listova metvice
e.p. maslinovo ulje
Za palačinke:
125 gr. brašno za sve namjene
150 ml vode
1 prstohvat soli
1 žličica slatki prašak za pecivo
150 ml e.p. maslinovo ulje, za prženje
Provedba:
U lonac stavite vodu do sredine. Dodajte papar u zrnu i ocat. Zakuhajte vodu i smanjite temperaturu dok ne provrije. Razbijte prvo jaje u manju posudu. Žlicom zavrtite vodu u loncu i pažljivo ulijte jaje u vrtlog. Miješajući 3 minute, izvadite jaje šupljikavom žlicom i pažljivo ga stavite na upijajući kuhinjski papir.
Palačinke: Pomiješajte sve sastojke u zdjeli. Tikvu ogulite gulilicom. U posudi ga pospite solju i žlicom soka od limuna.
Ostavljamo po strani. U srednjoj tavi zagrijte 150 ml maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Čim zagori dodajte 1 veliku žličicu. jušnu smjesu za palačinke i pržiti oko 30′-40” ili dok ispod ne dobije boju. Okrenite ga i pržite još 1 minutu. Čim poprimi zlatnu boju izvaditi na upijajući papir. Isti postupak ponavljamo dok smjesa ne bude gotova. Palačinke podijelite na dva tanjura, na njih stavite poširano jaje, a sa strane poslužite kockice fete, cherry rajčice s nasjeckanom metvicom, malo maslinova ulja i hrskavu bundevu.
4. Omlet s rikulom, bosiljkom, cherry rajčicama i bučinim sjemenkama
1 sat| Lako
Materijali za 2 osobe
6 jaja, sobne temperature
6 cherry rajčica
malo svježe rukole
nekoliko listova svježeg bosiljka
2 žličice juha od bučinih sjemenki
e.p. maslinovo ulje
sol, crni papar
Provedba:
U zdjelu razbijte 3 jaja, dodajte malo soli i papra i dobro promiješajte da se smjesa homogenizira. Stavite 10 ml u neprianjajuću posudu na laganu vatru. Direktno dodajte smjesu od jaja i čim se malo stvrdne odozdo, otvorite žlicom dvije-tri rupice tako da sirova smjesa pada s površine i kuha se i ona, a da omlet ne morate okretati.
Maknite s vatre i okrećite omlet špatulom u tavi kao roladu, prebacite na tanjur. Isti postupak ponavljamo za drugi omlet. Poslužite odmah uz cherry rajčice, rukolu i bosiljak poškropljene maslinovim uljem i posute bučinim sjemenkama.
Ukusan savjet: Jaja možemo umutiti zajedno sa 5 listova rukole i 3 lista bosiljka u blenderu. Pečenjem ove smjese omlet će postati ukusan, divne boje.
5. Kuhana jaja sa rendanim paradajzom, Lefkada salamom i majoranom
15 minuta | Lako
Materijali za 2 osobe
4 jaja sobne temperature
malo octa
1 veća rajčica
Krupna sol
crni papar
malo svježeg ili suhog mažurana
6 kriški Lefkada salame
1 srce zelene salate
malo e.p. maslinovo ulje
Provedba:
U lonac napunjen do 3/4 vodom stavite jaja zajedno s malo octa i soli. Čim voda zavrije, smanjite vatru. Kuhajte još 2′ ako volimo naša jaja lagano kuhana, 3′ za meko kuhana i 6′-8′ za tvrdo kuhana.
Izvadite jaja i stavite ih u zdjelu s ledenom vodom na 5 minuta (u lagano kuhano jaje razbijte vrh stražnjom stranom vilice ako ga želite jesti toplom žlicom). Ogulite jaja sa zaobljene strane. U zdjelu naribajte rajčicu, dodajte krupnu sol, svježe mljeveni papar i mažuran.
Poslužite tako da na tanjure stavite jaja, na vrh rajčicu, a sa strane tanke ploške salame i srca zelene salate (koja se mogu umočiti u preostalu tekućinu od rajčice za dodatni okus). Pospite maslinovim uljem i poslužite.
časopis za masline.gr