Kuhana jaja, oči ili kajgana: 5 jednostavnih i ukusnih recepata s jajima

Napravljene su u tren oka i idu uz sve! Fanis Maikantis igra se s jajima i uči nas tajnama savršenih oči jaja, najpahuljastijih omleta, najboljih kajgana, savršenih kuhanih i najukusnijih poširanih jaja!

1. Kajgana na kruhu od dizanog tijesta, s apakom, listićima kapara i kiselim krastavcem

20 minuta | Lako
Materijali za 2 osobe

Za Scrabble:

6 jaja, sobne temperature

20 ml svježeg mlijeka

30 gr. kravlji maslac

1 mladi luk (zeleni dio)

2 žličice od juhe maslinovo ulje

2 kriške kruha od dizanog tijesta

6 tankih šnita lungića

6 listova kapara

Za instant kisele krastavce:

1 mali krastavac

500 ml vode

5 gr. crveni ocat

10 gr. sol

10 gr. šećer

6 zrna svježeg papra

6 sjemenki korijandera

Provedba:

Kiseli krastavac: U lonac ulijte vodu, ocat, sol, šećer i papar te korijander. Zakuhajte i maknite posudu s vatre. Narežite krastavac na vrlo tanke ploške na mandolinu ili nožem. Kada je smjesa vode sobne temperature, dodajte krastavac i ostavite u hladnjaku (drži 5 dana u hladnjaku). U posudi istucite jaja zajedno s prstohvatom soli i mlijekom.

U neprianjajućoj tavi na laganoj vatri otopite maslac i dodajte smjesu od jaja. Kuhajte 2 minute uz stalno miješanje kuhačom dok ne dobijete kremastu teksturu. Maknite s vatre dok su jaja još vlažna i umiješajte svježi luk i maslinovo ulje.

Istovremeno prepecite dvije šnite kruha u pećnici ili na tavici. Svinjsku klobuku narežite na tanke ploške i poslužite: kajgatu rasporedite po ploškama kruha, ploškama apaki, listićima kapara i koliko god želite ploški ukiseljenog krastavca. Dodatno pokapajte maslinovim uljem, pospite svježe mljevenim paprom i poslužite.

2. Jaja s koricom i fileom limuna te čips

30 minuta | Lako
Materijali za 2 osobe

1 krumpir

ulje sjemenki

malo p.p. Djevičansko maslinovo ulje

malo slatke paprike

4 jaja, sobne temperature

1 limun, narezan (bez bijele kore)

sol, crni papar

Implementacija:

Čips: Krompir dobro oprati, mandolinom (ili gulilicom ili ribežom za kupus) izrezati na tanke ploške i staviti 10′ u posudu s vodom. Procijedimo ih i osušimo kuhinjskim papirom. Zagrijte 300 ml sjemenskog ulja i čim zagori, pržite čips u 2 dijela oko 1 minutu ili dok ne postane hrskav. Prebacite ih na upijajući kuhinjski papir i začinite solju i slatkom paprikom. U međuvremenu pripremite jaja.

jaja: U neprianjajuću tavu na laganoj vatri dodajte 100 ml maslinovog ulja. Razbijte svako jaje u zasebne zdjelice, a zatim dodajte dva po dva u tavu. Kuhajte ih dok se svi bjelanjci ne stisnu, oko 2-3 minute. Premjestite jaja na tanjur šupljikavom žlicom. Jaja poslužite s limunovom koricom i fileom, krupnom soli i svježe mljevenim paprom te 1 žličicom. maslinovog ulja gdje smo ih pržili.

Pametan savjet: Jaja pržite u maslinovom ulju na niskoj temperaturi kako bi ulje sačuvalo svoje hranjive tvari i polifenole.

3. Poširana jaja na palačinkama, sa feta sirom, rajčicom i hrskavom bundevom

30 minuta Lako
Materijali za 2 osobe

4 zrna crnog papra

2 žličice žlice crvenog octa

2 seoska jaja (jer je obično bjelanjak čvršće), sobne temperature

1 bundeva

1 žlica sok od limuna

100 gr. feta sir, kockice

5 cherry rajčica ili ½ rajčice, narezane na kockice

6 listova metvice

e.p. maslinovo ulje

Za palačinke:

125 gr. brašno za sve namjene

150 ml vode

1 prstohvat soli

1 žličica slatki prašak za pecivo

150 ml e.p. maslinovo ulje, za prženje

Provedba:

U lonac stavite vodu do sredine. Dodajte papar u zrnu i ocat. Zakuhajte vodu i smanjite temperaturu dok ne provrije. Razbijte prvo jaje u manju posudu. Žlicom zavrtite vodu u loncu i pažljivo ulijte jaje u vrtlog. Miješajući 3 minute, izvadite jaje šupljikavom žlicom i pažljivo ga stavite na upijajući kuhinjski papir.

Palačinke: Pomiješajte sve sastojke u zdjeli. Tikvu ogulite gulilicom. U posudi ga pospite solju i žlicom soka od limuna.

Ostavljamo po strani. U srednjoj tavi zagrijte 150 ml maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Čim zagori dodajte 1 veliku žličicu. jušnu ​​smjesu za palačinke i pržiti oko 30′-40” ili dok ispod ne dobije boju. Okrenite ga i pržite još 1 minutu. Čim poprimi zlatnu boju izvaditi na upijajući papir. Isti postupak ponavljamo dok smjesa ne bude gotova. Palačinke podijelite na dva tanjura, na njih stavite poširano jaje, a sa strane poslužite kockice fete, cherry rajčice s nasjeckanom metvicom, malo maslinova ulja i hrskavu bundevu.

4. Omlet s rikulom, bosiljkom, cherry rajčicama i bučinim sjemenkama

1 sat| Lako
Materijali za 2 osobe

6 jaja, sobne temperature

6 cherry rajčica

malo svježe rukole

nekoliko listova svježeg bosiljka

2 žličice juha od bučinih sjemenki

e.p. maslinovo ulje

sol, crni papar

Provedba:

U zdjelu razbijte 3 jaja, dodajte malo soli i papra i dobro promiješajte da se smjesa homogenizira. Stavite 10 ml u neprianjajuću posudu na laganu vatru. Direktno dodajte smjesu od jaja i čim se malo stvrdne odozdo, otvorite žlicom dvije-tri rupice tako da sirova smjesa pada s površine i kuha se i ona, a da omlet ne morate okretati.

Maknite s vatre i okrećite omlet špatulom u tavi kao roladu, prebacite na tanjur. Isti postupak ponavljamo za drugi omlet. Poslužite odmah uz cherry rajčice, rukolu i bosiljak poškropljene maslinovim uljem i posute bučinim sjemenkama.

Ukusan savjet: Jaja možemo umutiti zajedno sa 5 listova rukole i 3 lista bosiljka u blenderu. Pečenjem ove smjese omlet će postati ukusan, divne boje.

5. Kuhana jaja sa rendanim paradajzom, Lefkada salamom i majoranom

15 minuta | Lako

Materijali za 2 osobe

4 jaja sobne temperature

malo octa

1 veća rajčica

Krupna sol

crni papar

malo svježeg ili suhog mažurana

6 kriški Lefkada salame

1 srce zelene salate

malo e.p. maslinovo ulje

Provedba:

U lonac napunjen do 3/4 vodom stavite jaja zajedno s malo octa i soli. Čim voda zavrije, smanjite vatru. Kuhajte još 2′ ako volimo naša jaja lagano kuhana, 3′ za meko kuhana i 6′-8′ za tvrdo kuhana.

Izvadite jaja i stavite ih u zdjelu s ledenom vodom na 5 minuta (u lagano kuhano jaje razbijte vrh stražnjom stranom vilice ako ga želite jesti toplom žlicom). Ogulite jaja sa zaobljene strane. U zdjelu naribajte rajčicu, dodajte krupnu sol, svježe mljeveni papar i mažuran.

Poslužite tako da na tanjure stavite jaja, na vrh rajčicu, a sa strane tanke ploške salame i srca zelene salate (koja se mogu umočiti u preostalu tekućinu od rajčice za dodatni okus). Pospite maslinovim uljem i poslužite.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki