Zagreba Lajfhaki

Lagane palačinke za lijena jutra

Nedjeljna jutra su po prirodi lijena. Ali to je također idealna prilika da pozovete prijatelje na marendu i isprobate svoje kreativne vještine u kuhinji, bez stresa i pritiska vremena.

Palačinke su najbolji prijedlog da igrate sigurno i pouzdano u svakoj kategoriji doručka i da dokažete da vam nije potrebno majstorstvo profesionalnog kuhara da biste impresionirali.

Mnogo je recepata dostupnih na internetu. Ali nisu svi prikladni za održavanje vaše lijene forme u kuhinji. Stoga, slijedite recept u nastavku za savršene, pahuljaste i ukusne palačinke, u nekoliko minuta koje ne zahtijevaju nepotrebne zahtjeve od sastojaka koje već imate na polici svoje kuhinje ili hladnjaka.

Sastojci (za oko 14 palačinki)

2 šalice (250 g) višenamjenskog brašna

4 žličice žlica za juhu (50 gr.) prašak za pecivo

¼ šalice (50 g) granuliranog šećera

2 žličice slatka krupna sol

2 velika jaja

6 žličica žlice neslanog maslaca, rastopljenog i na sobnoj temperaturi

2½ šalice punomasnog mlijeka

javorov sirup (po želji za posluživanje)

Postupak

U velikoj posudi miješajte višenamjensko brašno, prašak za pecivo, granulirani šećer i sol oko minutu. Odvojite bjelanjke od žumanjaka u druge dvije zdjelice (odaberite malu zdjelu za bjelanjke, a veliku za žumanjke). U zdjelu sa žumanjcima dodati otopljeni maslac (ne vruć, malo ohlađen) i lagano miješati žicom 1-2 minute. Zatim dodajte mlijeko u zdjelu, nastavljajući lagano miješati oko 2 minute.

U smjesu ulijte čvrste sastojke koje ste prethodno izmiješali u zdjeli i još 2-3 minute mutite pjenjačom dok smjesa ne postane glatka. Na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka i miksajte još 30 sekundi. Vaše tijesto je spremno. Bit će tanka, ali to vas ne treba brinuti. Uzmite veliku tavu koja se ne lijepi. Lagano izmiješajte tijesto prije nego što ga upotrijebite za “razbijanje” mjehurića zraka. Smjesom punite žlicu i ulijte u pleh. Pustite da se palačinka peče s jedne strane oko 3 minute, preokrenite i pecite još 2 minute s druge strane, dok ne počne rumeniti.

Ponavljajte postupak dok smjesa ne bude gotova. Stavite jednu palačinku na drugu u vatrostalnu posudu, držite ih toplima ili na malo ugrijanom štednjaku ili u pećnici koju ste ranije uključili da se grije, a još uvijek drži temperaturu. Poslužite ih tako da na vrh dodate po želji 2-3 kockice maslaca sobne temperature i 3 žličice. javorovog sirupa (ali i bez ovih sastojaka vaše će palačinke biti jednako ukusne).

Savjeti

– Ako nemate javorov sirup, dobro posluži i smeđi šećer kojim možete sloj po sloj poprskati svaku palačinku. Također možete lagano zagrijati 3-4 žličice. juhe od maslaca od kikirikija koju držite u hladnjaku i njome prelijte palačinke, zamjenjujući maslac.

– Bijelo brašno zamijenite integralnim brašnom ili zobenim brašnom za zdraviji rezultat. Probajte i ove zdravije palačinke prelivene ricotta sirom i džemom od borovnica.

časopis za masline.gr

Exit mobile version