Autor: Akis Petretzikis
Komponente
- 1 luk
- 1 sc. češnjak
- 1 žlica timijan
- 3 žlice maslinovo ulje
- 500 gr. špinat, svježi
- 1/4 vezice kopra
- 2 žlice menta, svježa
- sol
- papar
- 250 gr. kremasti sir
- 200 gr. kriška
- 200 gr. mješavina sireva
- 340 gr. pite od povrća
- 2 jaja, srednja
- 300 gr. vrhnje 35%
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
Za posluživanje
Metoda izvršenja
- Stavite tavu na jaku vatru i stavite 2 žlice. maslinovo ulje.
- Nasjeckajte luk i češnjak i stavite ih u vruću tavu. Dodajte timijan i pirjajte 1-2 minute.
- U tavu stavite špinat narezan na veće komade, stabljike kopra nasjeckane, posolite i popaprite te pirjajte 8-10 minuta da se špinat smanji volumen i ispari sva vlaga.
- Posudu skloniti sa vatre i ostaviti sa strane da se fil ohladi.
- Zagrijte pećnicu na 180°C na zraku.
- Nježne dijelove kopra i listiće mente nasjeckajte i dodajte hladnom nadjevu u šerpu.
- U tavu dodati krem sir, rukama narezanu fetu, pola smjese sira i mješati žlicom.
- Rasporedimo pite po radnoj plohi i sav nadjev podijelimo na sve pite. Svaku pitu žlicom premažite nadjevom po cijeloj površini.
- Svaku pitu zarolajte u rolat i svaki kolut isjecite na 6 dijelova.
- Pospite 1 žlicom. maslinovog ulja vatrostalnu posudu 20×30 cm i svaku roladu staviti unutra tako da je cijela površina prekrivena.
- U zdjelu stavite jaja, vrhnje, sol, papar i muškatni oraščić te ručnom pjenjačom izmiješajte da se sastojci homogeniziraju.
- Smjesu vrhnja žlicom prelijte preko rolica u posudi i idealno je ostaviti da rolice upijaju oko 20 minuta.
- Alternativno, možemo ga ostaviti u hladnjaku, pokrivenog prozirnom folijom, preko noći.
- Rasporedite ostatak smjese od sira i pecite 25-30 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi.
- Poslužite s metvicom.
akispetretzikis.com