Zagreba Lajfhaki

Lazanje s mljevenim bolonjezom i laganim bešamelom

Lazanje s bolonjskim mljevenim mesom i Argyros bešamelom. Jednostavan recept savršen za svaku priliku. Ukusne pečene lazanje s bolognese umakom i kremastom teksturom.

Materijali

Za lazanje

  • 4 žlice maslinovo ulje
  • 1.250 gr. miješano mljeveno meso
  • 1 godina slanina (nasjeckana)
  • 2 suha luka (nasjeckana)
  • 2 mrkve (nasjeckane)
  • 2 niti. celer (nasjeckan)
  • 2 kom. češnjak (nasjeckan ili zgnječen)
  • 1 puna žlica paste od rajčice
  • 2 pakiranja nasjeckane rajčice
  • 1 sp. suho bijelo vino
  • 1 sp. punomasno mlijeko
  • 2 lista lovora
  • Timijan
  • 2 niti. peršin
  • Sol
  • Papar

Za tavu

  • 1 pakiranje lazanje (500 g)

  • 1 sp. ribani parmezan ili kefalotiri

  • 2 kuglice svježe mozzarelle

  • Malo maslinovog ulja

  • Za lagani bešamel

  • 1½ l mlijeka

  • 6 žlica punjen kukuruznim brašnom

  • 3 žlice maslac

  • 2 prstohvata muškatnog oraščića

  • sol

  • papar

  • 1/4 sp. Kefalotiri ili sitno ribani parmezan

  • 1 jaje (po želji)

Za bolognese umak

Zagrijte maslinovo ulje, u plitkoj (široj i plitkoj) posudi, na srednjoj do jakoj vatri.

Mljeveno meso propirjajte sa slaninom oko 7-8 minuta dok mljeveno meso ne porumeni i ne promijeni boju.

Dodajte nasjeckano povrće (luk, mrkvu i celer) i pirjajte uz redovito miješanje oko 4-5 minuta dok luk ne omekša i postane proziran.

Dodajte češnjak i nastavite pirjati 1-2 minute a zatim ulijte pastu od rajčice.

Trljajte žlicom po dnu lonca i pustite da pasta kuha 1 minutu i pusti svoje arome.

Gasimo vinom.

Pustite da vino do pola ispari.

Na taj način ćemo zadržati sve arome vina i obogatiti okusom bolonjez umak.

Dodajte lovor, majčinu dušicu, stabljike peršina, nasjeckanu rajčicu i mlijeko.

Pustite da umak prokuha.

Zatim smanjite temperaturu na laganu do srednju, poklopite i kuhajte umak bolognese oko 1 sat i 30 minuta, dok se umak ne otopi, a sastojci puste sve svoje arome.

Umak promiješajte 3-4 puta tijekom cijelog vremena vrenja.

Posolite i popaprite pred kraj.

Za lagani bešamel

Sve sastojke stavite u lonac osim sira (i jajeta za one koji žele u receptu).

Pustiti da se uz redovito miješanje žicom stegne na srednjoj vatri te posoliti i popapriti.

Na kraju pospite muskatnim oraščićem, dodajte jaje (po želji) i naribani sir pa miješajte žicom da se otopi.

Ovaj recept daje jednostavan bešamel, koji ostaje baršunast, drhtav i pahuljast čak i nakon sati.

Za lazanje u tavi

Zagrijte pećnicu na 180°C na zraku.

Koristit ćemo veću vatrostalnu posudu ili dugačku usku duboku tepsiju 30×40 cm.

Lagano nauljiti pleh.

Ulijte i žlicom rasporedite bešamel.

Napravite sloj suhih lazanja, zatim sloj bolognese umaka (na vrh lazanja) pa sloj bešamela.

Pospite malo ribanog sira i napravite sloj lazanja.

Nastavljamo slagati sastojke dok ne napunimo pleh.

Na kraju prelijte ostatkom bolognese umaka i prekrijte ostatkom bešamela.

Po površini rasporedite tanke ploške mozzarelle.

Prekrijte hranu namazanim papirom za pečenje koji se ne lijepi, prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici, na srednjoj rešetki, oko 40 minuta.

Pred kraj pečenja lazanje otklopite i pecite 10 minuta dok površina lagano ne porumene.

Ostavite lazanje bolonjeze da odstoje 15 minuta na kuhinjskoj plohi.

Zatim poslužite u komadima.

argiro.gr

Exit mobile version