Zagreba Lajfhaki

Lazanje s plodovima mora – brz i jednostavan recept

Lazanje su prekrasno klasično jelo tradicionalne talijanske kuhinje, a morska verzija može biti savršena alternativa za lagani ručak. Nije teško jelo iako priprema bešamela zahtijeva malo pažnje. Jednostavan i brz recept.

Recept – Materijali za 4 osobe

  • 600 g svježih lazanja
  • 300 g svježeg već očišćenog lososa
  • 300 g očišćenih škampa
  • pola čaše suhog bijelog vina
  • 40 g maslaca
  • tri čaše mlijeka
  • 1 žličica curry praha
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • mala čašica konjaka
  • peršin
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sol i bijeli papar

metoda

  • Losos narežite na prilično tanke ploške i rasporedite u tavu, prelijte vinom, začinite solju i paprom i kuhajte na srednjoj vatri 10 minuta.
  • U drugoj tavi zagrijte četiri žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja i pirjajte škampe, a nakon dvije minute zalijte rakijom koju ćete na jačoj vatri pustiti da ispari.
  • Nastavljamo s klasičnim receptom za bešamel: u loncu na laganoj vatri otopimo maslac i kad se rastopi dodamo prosijano brašno. Dobro izmiješajte pjenjačom da ne bude grudica i pržite brašno jednu do dvije minute. U prepečeno brašno ulijte manji dio vrlo vrućeg – ali ne kipućeg – mlijeka, snažno promiješajte da upije mlijeko i nastavite s ostatkom mlijeka, uvijek na laganoj vatri uz stalno miješanje. Na kraju, sklonite s vatre, dodajte malo muškatnog oraščića, prstohvat soli i curry.
  • Pravokutnu tjesteninu kuhajte dvije minute u slanoj vodi, ocijedite rešetkastom žlicom i ostavite da se osuši na ručniku.
  • Tepsiju premažite maslacem i oblikujte sloj tjestenine, prekrijte lososom i bešamelom, otvorite drugi sloj tjestenine i prekrijte škampima i bešamelom.
  • Slagati naizmjenično dok se svi sastojci ne potroše, a završiti s tjesteninom posutom s malo bešamela.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C 30 minuta. Pustite da se ohladi i poslužite – ako želite – sa malo svježeg peršina.

enikos.gr

Exit mobile version