Tanke naslage listova obgrljene su bezbrojnim kombinacijama sastojaka, a kuhanje u pećnici jedan je od razloga zašto toliko volimo ove tjestenine!
Gruzije Kofina
Spremno za 1:20′
Materijali
2 patlidžana, srednje veličine
4 tikvice
2 zelene paprike
2 crvene paprike
malo nasjeckanih cvjetova tikvice
1 šalica svježe bamije ili graha ili oboje
2 srednje glavice luka, sitno nasjeckane
3-4 češnja češnjaka nasjeckana
150 g crne masline bez koštice
1 ljuta papričica
4 šalice svježe naribane rajčice
1 šalica izmrvljenog feta sira
2 šalice ribanog pecorina ili cephalograviera
1 paket širokih lazanja
maslinovo ulje
sol, svježe mljeveni papar
Postupak
Patlidžane narežite na kockice, tikvice na ploške, a paprike na male četvrtaste komade.
Patlidžane posolite i pirjajte nekoliko minuta na maslinovom ulju u velikoj dubljoj tavi. Vaditi ih šupljikavom žlicom i u tepsiju stavljati posoljene tikvice i cvjetove. Po potrebi dodajte još malo maslinovog ulja. Pirjajte ih i izvadite šupljikavom žlicom. Dodajte luk i feferon par minuta i pirjajte dok ne uvenu, dodajte češnjak i na kraju papriku i bamiju. Kuhate ih 10 minuta.
U tavu vratite ostatak pirjanog povrća, dvije šalice naribane rajčice, posolite i popaprite, poklopite i kuhajte na srednjoj vatri 25-30 minuta. Probajte sol. Umiješajte nasjeckane masline, feta sir i pola naribanog sira.
Posudu za pećnicu namažite uljem, prekrijte čašom naribane rajčice i na to složite sloj lazanja.
Pokrijte ih polovicom briama. Povrh stavite još jedan sloj lazanja, pokrijte briamom i završite završnim slojem lazanja. Površinu prekrijte preostalom naribanom rajčicom, posolite, popaprite i pospite naribanim sirom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C 20 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite da odstoji 10 minuta, narežite na komade i poslužite.
časopis za masline.gr