Lekoviti začin koji mršavi i snižava holesterol – 3 gr. oni su dovoljni

Kao začin koji se koristi od davnina u mnogim zemljama i kontinentima, ova aromatična biljka ističe se svojom aromom i zemljanim okusom koji daje hrani

Bitan začin za svakoga tko fermentira suzukaku, kumin je začin dobiven iz ove biljke Cuminum cyminum endem Europe, Azije i Afrike. Koriste ga ljudi diljem svijeta za dodavanje okusa i arome hrani.

Karakterističan okus kima i njegovu jaku, toplu aromu duguje eteričnim uljima koje sadrži. Glavna komponenta aromatičnih spojeva je kuminaldehid i alkohol kima.

Njegove zdravstvene dobrobiti su brojne i stalno rastu na temelju dostupnih istraživanja.

Studija iz 2015. pokazala je da je uzimanje kumina u kombinaciji s tretmanom protiv pretilosti dovelo do značajnog mršavljenje strsudionika nakon osam tjedana uzimanja. Druga istraživanja pokazala su da pretile žene koje su svakodnevno konzumirale 3g kumina u prahu u jogurtu tri mjeseca imali su značajno smanjenje težine, opsega struka i ukupne tjelesne masti.

U istom istraživanju utvrđeno je da konzumacija 3g kumina dnevno dovodi do niže razine ukupnog kolesterola, lošeg LDL kolesterola i triglicerida.

Blagodati ovog začina sa svojom karakterističnom aromom ne prestaju ovdje. Studija iz 2017. godine pokazala je da je ulje kima u dozi od 50 ili 100 mg dovelo nakon osam tjedana uzimanja do smanjenja ukupnog šećera u krvi, inzulina i imunoglobulina A – markera kontrole dijabetesa.

Uzimanje kumina također se pokazalo učinkovitim u borbi protiv simptoma sindroma iritabilnog crijeva, uglavnom boli i nadutosti, pokazalo je malo pilot istraživanje.

Jedno od najzanimljivijih djelovanja začina ipak je ono koje se tiče borbe protiv stresa, ali i jačanja pamćenja.

Pročitajte također

Bilje i začini koji snižavaju krvni tlak – Koliko grama je potrebno

Voće i bilje koje blagotvorno djeluje na crijeva – količine koje čine razliku

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki