Pržene i sočne lignje kuhamo s basmati rižom. Zasitno i posno jelo za cijelu obitelj
Spreman za 35′
Materijali
1-1 ½ sp. basmati riža
1 šalica kave maslinovo ulje
1 glavica luka, naribana ili nasjeckana
1 režanj češnjaka, nasjeckan
600 gr. smrznute lignje u kriškama
1 žličica slatka dimljena paprika, slatka ili malo ljuta
3 komorača
250 gr. rajčica, svježa ili konzervirana, naribana
1/3 vezice svježeg komorača, nasjeckanog
Sol papar
Postupak
Za rižu: Stavite rižu u posudu s puno vode i ostavite 10′. Ulijte u cjedilo i dobro isperite. Rižu prebacite u lonac s puno slane, hladne vode i stavite na vatru. Kad prokuha, smanjite vatru na srednju i pustite da kuha 7-10 minuta, ovisno o riži. Čim je gotovo ulijte u cjedilo i miješajte drvenom kuhačom da postane pjenasto.
Za lignje: Koromač očistite i narežite na četvrtine. Smrznute lignje ostaviti u cjedilu da se ocijede od tekućine, a zatim ih dobro obrisati kuhinjskim papirom, da se potpuno osuše, inače će pustiti puno ulja prilikom prženja. Ako su veliki komadi, prepolovite ih.
U široki lonac ili dublju tavu ulijte ekstra djevičansko maslinovo ulje i nakon što zagori, na srednjoj vatri propirjajte naribani luk. Čim zasjaji dodajte češnjak i promiješajte. Ubacite još smrznute lignje i papriku te dobro promiješajte i pustite da prokuhaju sa svojom tekućinom. Neka se krčkaju oko 10 minuta.
Dodajte komorač, prelijte svježom rajčicom, komoračem i pola čaše vode. Začinite solju i paprom i kuhajte na srednjoj vatri dok jelo ne upije tekućinu, a umak se zgusne. Poslužite vruće na tanjure, preko basmati riže.
časopis za masline.gr