Zagreba Lajfhaki

Liječnik je objasnio kako spriječiti razvoj gihta

Specijalist za zarazne bolesti Andrey Pozdnyakov, koji je liječnik kliničkog dijagnostičkog laboratorija Invitro-Siberia, detaljno je objasnio kako izbjeći pojavu i razvoj gihta.

Uzrok ove bolesti je redoviti višak mokraćne kiseline. Ako se povećanje ove tvari u tijelu događa s vremena na vrijeme, onda ništa ne prijeti zdravlju, ali ako razina mokraćne kiseline stalno premašuje ljestvicu, rizik od razvoja gihta se povećava mnogo puta.

Ne biste se trebali preopteretiti gihtom

70% mokraćne kiseline izlučuje se putem bubrega, ostatak ulazi u crijeva i žučne kanale. Ako se mokraćna kiselina ne izlučuje dobro, mogu početi simptomi gihta – upala i oticanje zglobova. Najčešće su to zglobovi stopala i područje palca. Ali giht se može razviti i na rukama, laktovima i koljenima.

Da biste to izbjegli, morate smanjiti količinu purina koji ulaze u tijelo. Ima ih u mesu, plodovima mora, čokoladi, kakau, povrću, mahunarkama, nekom bobičastom voću i alkoholu.Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

Vijesti se ne mogu poistovjetiti s liječničkim receptom. Prije donošenja odluke posavjetujte se sa stručnjakom.

Exit mobile version