Zagreba Lajfhaki

Liječnik je pokazao kakav se kruh može jesti čak i kod dijabetesa

Endokrinolog Vodolazka u intervjuu je ispričala zašto treba biti jako oprezan pri kupnji bijelog ili crnog kruha.

“U sastavu običnog bijelog i crnog kruha mogu se vidjeti tehnološke primjese, arome, šećer. Kod dijabetes melitusa i bolesti srca i krvnih žila treba posebno strogo kontrolirati količinu takvog kruha u prehrani”, rekao je endokrinolog.

Specijalist je objasnio da kruh od prvoklasnog brašna postaje izvor velike količine ugljikohidrata koje tijelo brzo apsorbira. Takva asimilacija je zbog činjenice da je zrno podvrgnuto agresivnoj obradi, zbog čega gubi vrijedne komponente za tijelo.

Brašno od takvog zrna sadrži praktički samo škrob.

4 super korisne kombinacije namirnica

Njegovi proizvodi uzrokuju oštre fluktuacije razine šećera u krvi, kada prvo brzo raste, a zatim pada. Redovita konzumacija pekarskih proizvoda od kvalitetnog brašna pridonosi razvoju procesa koji dovode do pretilosti i dijabetesa.

Osim toga, višak ugljikohidratne hrane u prehrani negativno utječe na stanje krvnih žila.

Koje je povrće najbolje za mršavljenje

Angelina Vodolazkaya savjetuje jesti kruh od cjelovitih žitarica. Prema liječniku, dopušteno je koristiti čak i kod postojećeg dijabetesa.

“Takav kruh će sačuvati sve vrijednosti koje se nalaze u zrnu, a to su vitamini, aminokiseline, razne vrste ugljikohidrata, uključujući i dijetalna vlakna, koja su neophodna i bit će korisna za mikrobiotu i niz biokemijskih procesa”, rekao je stručnjak./ zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

Exit mobile version