Poznato jelo od tjestenine podrijetlom iz talijanskog Amatricea, u ukusnoj verziji chefa Giannisa Liokasa, garnirano kaparima.
Materijali
50 ml d.p. maslinovo ulje
250 gr. dimljena panceta (ili špek), nasjeckana
250 gr. luk, nasjeckani
1 režanj češnjaka, nasjeckan
50 gr. bijelo vino
250 gr. Concasse rajčice (iz konzerve)
250 gr. svježe rajčice, nasjeckane
5 gr. svježa ljuta čili papričica (pepperoncino), nasjeckana
2 lista lovora
2 žlice kapare za posluživanje
sol
Postupak
U velikom loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i pirjajte pancetu 1-2 minute. Dodajte luk i češnjak i nastavite pirjati 1-2 minute. Ugasiti s vinom i ostaviti 1′ da alkohol ispari.
Dodajte rajčice, papriku i lovorov list. Posolite, dobro promiješajte i kuhajte 10-15 minuta, dok ne ispari višak tekućine i umak se zgusne.
Skuhajte linguine prema uputama na pakiranju i čim su gotovi, malo po malo ih hvataljkama prebacite u lonac s umakom. Dobro izmiješajte i odmah poslužite ukrašeno kaparima.
časopis za masline.gr