Svaka obitelj priprema paprikaš na drugačiji način, ovisno o receptu koji se prenosi s koljena na koljeno i tradiciji.
S malo ili puno likera od jaja, sa ili bez riže, sa zelenom salatom i/ili drugim povrćem, s malo ili puno janjećih iznutrica, gulaš je jelo par excellence Uskrsnuća. Zašto se ipak konzumira nakon posta i koja je njegova nutritivna vrijednost?
Kuhalo daje na 100 grama gotove hrane:
208 kalorija
15,3 gr. bjelančevine
14,4 gr. ukupni lipidi (2,7 g zasićenih, 7,5 g mononezasićenih)
188 mg kolesterola
4,5 gr. ugljikohidrata.
Ovaj poseban recept također sadrži mnoge vitamine i elemente u tragovima.
Između ostalog, na 100 grama gotove juhe daje:
271 mg kalija
38 mg kalcija
15 mg magnezija
195 mg fosfora
6,6 mg željeza
1,8 mg cinka
14 mg vitamina C
100 grama, međutim, ne odgovara jednoj porciji.
Restoranska porcija odgovara 350 grama, prema tržišnim propisima. Stoga, da biste izračunali sastojke po obroku, trebate ih pomnožiti s 3,5. Odnosno, veliki tanjur variva može sadržavati preko 700 kalorija i 650 mg kolesterola!
Osim toga, gore spomenuto mjerenje odnosi se na specifičan recept koji je analiziran.
Ovaj recept je:
800 grama jetre
130 gr. svježi luk
40 gr. Kopar
200 gr. voda
100 gr. maslinovo ulje
380 gr. zelena salata
40 gr. riža
Za liker od jaja
90 gr. sok od limuna
2 jaja
Ovaj recept odgovara 1170 grama kuhane hrane što čini otprilike 4 porcije.
Kako biste smanjili kalorijsko opterećenje, masnoće i kolesterol koje sadrži, prvo smanjite maslinovo ulje. Bit će jednako ukusno ako umjesto 100 g stavite 4 žlice (oko 60 g).
U žumanjku izvadite jaja. Ako npr. Vaš tradicionalni recept je imao 2 cijela jaja, stavite 1 cijelo jaje i bjelanjak od još 2 jaja.
Također je dobra ideja izbjegavati jesti bilo što drugo na Uskrsnu noć, dodaje. Ovo se odnosi na crvena jaja, drugo meso, pite, slatkiše, lepinje i kolačiće.
eleftherostypos.gr