Male ribe: jedite ih s kostima, bez razmišljanja! Steknite zdravlje i dugovječnost

Jedite ih s kostima! Razlog male ribe koja se ovako konzumirana pokazuje još korisnijom za naše zdravlje prema japanskom istraživanju

Neki ih vole, drugi ih radije nikad ne bi jeli. Jedno je sigurno: The riba to je vrlo zdrava namirnica, sposobna opskrbiti tijelo važnim hranjivim tvarima, zbog čega ne bi smjele nedostajati ni na jednom stolu. Nova studija, posebno, baca svjetlo na moguće zdravstvene prednosti jedenja male, pa čak i cijele ribe. Konkretno, japansko izvješće, objavljeno u Javnozdravstvena prehranatvrdi da ova praksa prehrane smanjuje rizik od smrtnosti od svih uzroka i raka.

U Japanu je uobičajena prehrambena praksa jedenje male, pa čak i cijele ribe. Japanci konzumiraju sve dijelove ribe, znajući da mnogi od onih koji se često uklanjaju sadrže važne mikronutrijente, kao što su kalcij i vitamin A.

“Prethodne studije otkrile su zaštitni učinak unosa ribe na zdravlje, uključujući rizik od smrtnosti. Međutim, malo se studija usredotočilo na učinak malog, konkretno, unosa ribe na zdravlje.” rekla je voditeljica istraživanja dr. Chinatsu Kasahara. “Pokazao sam interes za temu jer sam od djetinjstva jeo malu ribu, a sada hranim svoju djecu tim namirnicama”on je dodao.

Radeći s izvanrednim profesorom Takashijem Tamurom i profesorom Kenjijem Wakaijem s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Nagoya, stručnjak je istraživao odnos između unosa male količine ribe i rizika od smrtnosti kod japanskih sudionika. U istraživanju je sudjelovalo 80.802 ljudi (34.555 muškaraca i 46.247 žena) u dobi od 35 do 69 godina.

Učestalost unosa male ribe od strane sudionika procijenjena je pomoću upitnika o prehrambenim navikama, ispunjenog na početku istraživanja. Istraživači su potom pratili sudionike u prosjeku 9 godina. Tijekom razdoblja praćenja zabilježena su 2482 smrtna slučaja sudionika, od kojih je približno 60% (1495 smrtnih slučajeva) bilo povezano s nekim oblikom raka.

Jedan od najupečatljivijih nalaza studije bio je značajno smanjenje ukupne smrtnosti i smrtnosti od raka kod žena koje su prije jele malu ribu. Konkretno, oni koji su jeli malu ribu 1-3 puta mjesečno, 1-2 puta tjedno ili 3 ili više puta tjedno imali su 0,68, 0,72 i 0,69 puta niži rizik od smrtnosti od svih uzroka i 0, 72, 0,71 i 0,64 puta manji rizik od smrtnosti od raka u usporedbi s onima koji su rijetko jeli malu ribu.

Nakon uzimanja u obzir čimbenika koji bi mogli utjecati na rezultate – kao što je dobthe navike pušenja i konzumacija alkoholaThe Indeks tjelesne mase i unos raznih nutrijenata i namirnica– istraživači su otkrili da su žene koje su često jele malu ribu imale manji rizik od smrti iz bilo kojeg razloga. Nalazi pokazuju da bi uključivanje male ribe u svakodnevnu prehranu mogla biti jednostavna, ali učinkovita strategija za smanjenje rizika od smrtnosti.posebno kod žena.

Za muškarce, rizik od smrtnosti od svih uzroka i raka pokazao je sličan trend, iako ne toliko statistički značajan. Razlozi za ovu razliku između spolova ostaju nejasni, ali istraživači vjeruju da ograničeni broj muških sudionika ili drugi čimbenici koji nisu ispitani u studiji, poput veličine konzumiranih porcija, također mogu igrati ulogu. Prema znanstvenicima, razlika između muškaraca i žena može biti isključivo posljedica spolnih razlika, a ne povezana s prehrambenim navikama. Premda priznaje potrebu za dodatnim istraživanjem u drugim populacijama i za dubljim razumijevanjem uključenih mehanizama, dr. Kasahara nalaze smatra važnima, ocjenjujući da “iako se radilo o Japancima, čini se da su važni i za opću populaciju.”

Napominje se da su brojne prethodne studije također istaknule malu ribu kao potencijalno važan izvor hranjivim tvarima. Nova studija stoga pridodaje znanstvenim dokazima ističući zdravstvene prednosti prehrambenih navika kao što je jedenje male ribe. Kako je objasnio Dr. Kasahara, „Svatko lako jede malu ribu i može se jesti cijela. Hranjive i aktivne tvari koje značajno doprinose očuvanju zdravlja. Obrnuti odnos između unosa male ribe i rizika od smrtnosti naglašava važnost hrane bogate hranjivim tvarima u ljudskoj prehrani.”.

“Potrošnja male ribe obično je ograničena na nekoliko obalnih zemalja, poput Japana,” rekao je, sa svoje strane, izvanredni profesor Tamura. “Međutim, unos male ribe može poslužiti kao način produljenja životnog vijeka», dodao je, potičući ljude da ih uvrste u svoju prehranu.

Pročitajte također:

Savršena riba koja ne smije nedostajati na našem tanjuru – Što trebamo znati o živi

Hrana koja štiti dječji mozak – Dovoljno je jednom tjedno

Masna riba: Koje godišnje doba ima najmanje žive – odgovor znanstvenika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki