Izvrsno masno jelo koje se lako i brzo pravi, za dane kada nemamo puno vremena i volje za kuhanje.
Spremno za 30′
od Sotiris Evangelos
Materijali
Porcije: 4
120 ml i.p. maslinovo ulje
1 suhi luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka sitno nasjeckana
4 velike zrele rajčice, oguljene, bez sjemenki i narezane na kockice
1 vezica peršina, nasjeckanog
1 kg graha
1 manji krumpir, narezan na kockice
1 bundeva, prerezana na pola
cvijet soli
malo bijelog papra, svježe mljevenog
Postupak
Stavite lonac na vatru s vodom iz slavine da prokuha (ili ulijte vruću vodu iz kuhala za vodu). U isto vrijeme s druge strane štednjaka stavite keramičku tavu s maslinovim uljem. Dodajte nasjeckani luk i češnjak, pirjajte dok ne postanu sjajni i meki. Zatim dodajte rajčice, peršin i začinite solju i paprom. Smanjite vatru i pustite da lagano kuha.
U međuvremenu je prokuhala voda u koju smo dodali grah, krumpir i bundevu. Nakon 8 minuta izvadite ih iz lonca šupljikavom žlicom i stavite u tavu s umakom od rajčice. Dodajte žlicu vode iz lonca i promiješajte.
Hranu poklopite i pirjajte dok tekućina ne upije i hrana ostane u svom ulju. Ostavite jelo da odstoji oko 10′ i poslužite s feta sirom i orasima.
časopis za masline.gr