Zagreba Lajfhaki

Masni papir ili silikonska površina: što preferirati u našoj kuhinji i zašto

Posljednjih godina nove tehnologije dale su nam mnogo korisnih alata i njihovih alternativa, kako bi si olakšale život u kuhinji, bilo da kuhamo profesionalno ili pečemo kolače i slastice za obiteljski stol. Neljepljivi papir za pečenje (ili masni papir) vjerojatno je najpopularniji proizvod kojeg nema u kuhinji i postao je apsolutna potreba jer ima mnogo namjena i jeftin je.

Posljednjih godina nove tehnologije dale su nam mnogo korisnih alata i njihovih alternativa, kako bi si olakšale život u kuhinji, bilo da kuhamo profesionalno ili pečemo kolače i slastice za obiteljski stol. Neljepljivi papir za pečenje (ili masni papir) vjerojatno je najpopularniji proizvod kojeg nema u kuhinji i postao je apsolutna potreba jer ima mnogo namjena i jeftin je.

No, postoje i silikonske površine za pečenje koje sve više dobivaju na značaju. Oni koji ih preferiraju tvrde da je to ekološkije rješenje, jer ih možemo prati i koristiti uvijek iznova, za razliku od uljanog papira koji obično bacimo nakon jedne uporabe.

Ali koja je površina bolja za pečenje hrane ili slatkiša? Ispitajmo oboje:

Masni papir

Neljepljivi papir sastoji se od celuloze koja ima izuzetno tanak sloj silikona, što mu daje svojstvo neprianjanja. Vrlo je ekonomičan i prodaje se u rolama kao iu gotovim listovima.

Prednosti:

  • Vrlo je ekonomičan i nalazimo ga posvuda, pa i u našim kvartovskim mini marketima.
  • Omogućuje kuhanje hrane i ravnomjernu boju.
  • Možemo ga izrezati na željenu veličinu prilagođavajući ga obliku našeg jela.
  • Koristi se čak i za pokrivanje hrane, za zamatanje tortilja i domaćih ražnjića, za pečenje u tosteru da ne ostane mrlja, za držanje sira u hladnjaku, za zamatanje mesa koje želimo pirjati u pećnici, za izradu zgodnog poklopca za tavu ili lonac, za zamrzavanje hamburgera koje ne želimo lijepiti, za razvaljanje tijesta, za izradu raznih dizajna na našim slatkišima i mnoge druge namjene.
  • Može se koristiti čak i izvan kuhinje, jer se lako može koristiti kao paus papir i pružiti rješenje za težak trenutak kada djecu treba zaokupiti dok mi kuhamo.

Hendikep:

  • Nije za višekratnu upotrebu. Ali ako se tijekom pečenja nije pokvario, možemo mu dati još jednu priliku.

Silikonske površine

Izrađeni su od silikona i staklenih vlakana pogodnih za hranu, što ih čini višekratnim i vrlo fleksibilnima. Za razliku od papira za pečenje, silikonske površine dolaze u različitim veličinama i oblicima kako bi odgovarale različitim veličinama posuđa. Oni su dosta skuplji, pogotovo ako želimo uložiti u kvalitetan, certificirani materijal.

Prednosti:

  • Mogu se prati i koristiti mnogo puta.
  • Možemo ih koristiti za izradu kolačića ili razvlačenje tijesta bez prljanja kuhinjskog pulta.

Nedostaci:

  • Skupi su i ne možemo ih nigdje naći.
  • Dolaze u određenim dimenzijama, tako da će nam trebati više od jednog da bismo zadovoljili svoje potrebe.
  • Ne dopuštaju da hrana ili desert porumene, pa nećemo dobiti hrskavi i zlatni rezultat.

Promatrajući prednosti i nedostatke svakog materijala, nalazimo da masni papir ima više prednosti i mnogo različitih namjena, za razliku od silikonske površine gdje prevladavaju nedostaci. Dakle, zaključujemo da je masni papir s pravom na vrhu preferencija.

časopis za masline.gr

Exit mobile version