Mašnice s pikantnim umakom od mljevenog mesa i patlidžana

Špageti s mljevenim mesom jedno su od najomiljenijih jela djece i odraslih. Kako biste klasično jelo učinili posebnijim, špagete zamijenite mašnicama, a pečene patlidžane dodajte u umaku od mljevenog mesa koji uz njih odlično paše.

Spremno za 1:15′

od Ioanne Stamoulos

Materijali

1 paket mašni ili druge kratke tjestenine po izboru

250 g mljevena junetina

3-4 Tsakonic patlidžana srednje veličine

1½ šalice maslinovog ulja + malo više

2 češnja češnjaka

1 sitno nasjeckani luk

½ žličice mljevenog slatkog kima

¼ žličice slatki cimet u prahu

1 žličica slatki žuti korijen (kurkuma), u prahu

1 čaša za bijelo vino

10 sušenih rajčica narezanih na kockice

1 žličica juha od paste od rajčice

1 žličica slatki šećer

1 vezica metvice, nasjeckane

sol, svježe mljeveni papar

Za posluživanje

300 g jogurt

4-5 grančica metvice

Postupak

Patlidžane operite, očistite i narežite na tanke ploške. Stavite ih u cjedilo i obilno posolite. Ostavite ih 30 minuta i dobro ih isperite.

Zagrijte pećnicu na 200°C. Patlidžane ocijediti i rasporediti u pleh obložen papirom za pečenje. Poškropite ih s malo maslinovog ulja, izmiješajte i pecite u pećnici dok im rubovi ne omekšaju i poprime boju.

Pripremite umak od mljevenog mesa: Zagrijte preostalo maslinovo ulje i propirjajte češnjak i luk 1 minutu. Začine dodajte odmah nakon mljevenog mesa. Nastavite pirjati, povremeno miješajući drvenom kuhačom da se mljeveno meso ne zgrudva i dok ne promijeni boju.

Zatim deglazirajte vinom i dodajte sušene rajčice, pulpu otopljenu u malo vode, šećer te sol i papar. Smanjite vatru i pirjajte mljeveno meso oko 30 minuta.

Zatim dodajte prethodno kuhane patlidžane, dodatno posolite i popaprite te umak kuhajte još 10 minuta, a pred kraj kuhanja dodajte nasjeckanu metvicu.

Dok se umak od mljevenog mesa ne skuha, kuhajte tjesteninu u slanoj vodi prema uputama na pakiranju. Ocijedite ih i dodajte u umak od mljevenog mesa. Dobro promiješajte i podijelite hranu u tanjure. U svaki tanjur dodajte dobru žlicu jogurta i grančicu mente.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki