Špageti s mljevenim mesom jedno su od najomiljenijih jela djece i odraslih. Kako biste klasično jelo učinili posebnijim, špagete zamijenite mašnicama, a pečene patlidžane dodajte u umaku od mljevenog mesa koji uz njih odlično paše.
Spremno za 1:15′
od Ioanne Stamoulos
Materijali
1 paket mašni ili druge kratke tjestenine po izboru
250 g mljevena junetina
3-4 Tsakonic patlidžana srednje veličine
1½ šalice maslinovog ulja + malo više
2 češnja češnjaka
1 sitno nasjeckani luk
½ žličice mljevenog slatkog kima
¼ žličice slatki cimet u prahu
1 žličica slatki žuti korijen (kurkuma), u prahu
1 čaša za bijelo vino
10 sušenih rajčica narezanih na kockice
1 žličica juha od paste od rajčice
1 žličica slatki šećer
1 vezica metvice, nasjeckane
sol, svježe mljeveni papar
Za posluživanje
300 g jogurt
4-5 grančica metvice
Postupak
Patlidžane operite, očistite i narežite na tanke ploške. Stavite ih u cjedilo i obilno posolite. Ostavite ih 30 minuta i dobro ih isperite.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Patlidžane ocijediti i rasporediti u pleh obložen papirom za pečenje. Poškropite ih s malo maslinovog ulja, izmiješajte i pecite u pećnici dok im rubovi ne omekšaju i poprime boju.
Pripremite umak od mljevenog mesa: Zagrijte preostalo maslinovo ulje i propirjajte češnjak i luk 1 minutu. Začine dodajte odmah nakon mljevenog mesa. Nastavite pirjati, povremeno miješajući drvenom kuhačom da se mljeveno meso ne zgrudva i dok ne promijeni boju.
Zatim deglazirajte vinom i dodajte sušene rajčice, pulpu otopljenu u malo vode, šećer te sol i papar. Smanjite vatru i pirjajte mljeveno meso oko 30 minuta.
Zatim dodajte prethodno kuhane patlidžane, dodatno posolite i popaprite te umak kuhajte još 10 minuta, a pred kraj kuhanja dodajte nasjeckanu metvicu.
Dok se umak od mljevenog mesa ne skuha, kuhajte tjesteninu u slanoj vodi prema uputama na pakiranju. Ocijedite ih i dodajte u umak od mljevenog mesa. Dobro promiješajte i podijelite hranu u tanjure. U svaki tanjur dodajte dobru žlicu jogurta i grančicu mente.
časopis za masline.gr