Zagreba Lajfhaki

Mekani čokoladni kolačići | zarpanews.gr

Nevjerojatan recept za mekane čokoladne kekse za kojima će svi poludjeti.

Mekani kolačići sa srcem od tekuće čokolade i teksturom poput kolačića iz Argyrosa. Pročitajte sve tajne mekih kolačića kako biste napravili najukusnije i najmekše! Čokolada se topi u ustima, a okus koji ostavljaju je fantastičan!

Materijali

150 gr. maslac (na sobnoj temperaturi)

100 gr. smeđi šećer

50 gr. bijeli granulirani šećer

1 veće jaje (na sobnoj temperaturi)

1 žlica tekuća vanilija ili 1 mahuna vanilije

130 gr. brašno za sve namjene

70 gr. nezaslađeni kakao

2 prstohvata soli

1/2 žličice soda bikarbona

200 gr. čokoladne kapljice

Provedba

Svi sastojci trebaju biti sobne temperature.

Pola maslaca otopim u tavi na srednje jakoj vatri dok mu proteini ne počnu rumeniti i poprime božanstvenu aromu.

Uklonite vrući maslac.

Ulijte ostatak maslaca, promiješajte da se otopi i ostavite 5 do 10 minuta da se dobro ohladi.

U velikoj zdjeli ručnim mikserom tucite maslac zajedno s dvije vrste šećera dok ne postanu pjenasti dvije do tri minute na srednjoj do visokoj brzini.

Dodajte jaje, sol i vaniliju.

Mutite mikserom dok smjesa ne upije jaje i ne postane sjajna.

Ostavite smjesu da odstoji 5 minuta i ponovno tucite dok ne postane pahuljasta i sjajna 2 minute.

U drugu zdjelu prosijte brašno, kakao i sodu.

Smanjite brzinu miksera na vrlo nisku i polako dodajte prosijano brašno.

Nekoliko kapi čokolade ostaviti sa strane za ukras, a ostatak dodati u smjesu.

Velikom žlicom za sladoled uzmite dio tijesta i oblikujte ga u kuglu.

Lagano pritisnemo da se malo spljošti i stavimo na lim obložen neprianjajućim papirom za pečenje.

Nastavite s ostatkom tijesta i stavite sve kolačiće na lim za pečenje, ostavljajući razmak između njih oko 2 cm.

Stavite nekoliko kapi čokolade na površinu svakog kolačića, lagano pritisnite da dođu na vrh tijesta.

Nakon što završimo sve kolačiće, stavimo ih u zamrzivač dok se potpuno ne zamrznu.

U ovoj fazi kolačiće možemo držati dobro zatvorene u zamrzivaču tri mjeseca.

Zagrijte pećnicu na 160°C s ventilatorom i pecite kolačiće dok su smrznuti oko 12 minuta, dok se površina tek ne stegne, ali srce ostane mekano i čokolada curi dok su topli.

Izvadite čokoladne kolačiće iz pećnice i ostavite ih da odstoje 5 minuta i stabiliziraju se na listovima.

Zatim ih pažljivo prebacite na roštilj da se potpuno ohlade.

tajne

Svi sastojci trebaju biti sobne temperature.

Maslac treba biti mekan. Ako ste ga zaboravili izvaditi iz hladnjaka, pogledajte ovdje kako ga omekšati u nekoliko minuta.

Za pravilnu karamelizaciju kolačića potrebne su obje vrste šećera.

Pazite da veličina kolačića bude dovoljno velika, a visina dovoljno debela jer će jedino tako iznutra ostati mekani, a izvana hrskavi.

Zamrzavanjem tijesta za kekse u zamrzivaču postižemo blago hrskavu površinu i mekanu teksturu iznutra.

Između njih uvijek ostavite dovoljno prostora jer se prilikom pečenja sastojci tope, a keksići rašire.

Ako kolačiće razvaljate tanko, onda neće biti mekani u sredini nego hrskavi.

Također, ako ih ne stavite u zamrzivač, i dalje će biti hrskavi jer je tajna mekanih kolačića u tome što se u pećnicu idu smrznuti samo malo zapeku u sredini.

Nakon što kolačiće stavite u zamrzivač i kada se potpuno zamrznu, možete ih malo po malo spremati u vrećice i peći koliko god želite odjednom.

Osim veličine koju ćete napraviti i vremena pečenja, to igra važnu ulogu u tome koliko će biti mekani ili hrskavi.

argiro.gr

Exit mobile version