Recept za ukusne meke kolačiće s maslinovim uljem i medom. Savršen kolačić za velike i male bez dodatka šećera i maslaca!
Komponente
- 200 gr. med
- 2 jaja, srednja
- 1 vanilin
- 1 prstohvat soli
- 130 gr. maslinovo ulje
- 300 gr. tvrdo brašno
- ½ žlice soda bikarbona
- 100 gr. čokoladne kapljice
Metoda izvršenja
Dok kuhate, provjerite korake koje ste dovršili i slijedite recept bez da se izgubite.
Kuhajmo…
Zagrijte pećnicu na 170°C na zraku.
Obložiti 3 pleha papirom za pečenje i ostaviti sa strane.
U zdjelu za miješanje ulijte med, jaja, vanilin i sol te mutite pjenjačom velikom brzinom 3-4 minute dok smjesa ne postane pjenasta.
Smanjiti brzinu, postupno dodavati maslinovo ulje, mutiti dok se ne sjedini s ostalim sastojcima i zaustaviti mikser.
Brašno i sodu uspite u zdjelu, promiješajte žlicom i ulijte u kantu.
Dodati kapljice kuverture i mutiti najprije na nižoj, a zatim na većoj brzini nekoliko sekundi dok se sastojci ne homogeniziraju. (Idealno je pokriti kantu prozirnom folijom i prebaciti u hladnjak na 1 sat da se smjesa stegne.)
U svaku tepsiju uz pomoć 2 žlice oblikujemo 6 kolačića, ostavljajući između njih dovoljno prostora.
Prvi pleh prebacite u rernu, a druga 2 držite u frižideru dok se peku.
Pecite 10 minuta na gornjoj rešetki dok kolačići ne dobiju zlatnu boju po cijeloj površini. (Ako smjesu stavimo u hladnjak, peći 12-14 minuta.)
Isti postupak ponavljamo za ostale 2 tepsije.
Izvadite kalupe iz pećnice, ostavite 20-25 minuta da se ohlade i stvrdnu te poslužite.
akispetretzikis.com