Melomakarona: Recept sa stopostotnim uspjehom koji je postao viralan

Mala korizma, četrdesetodnevni post uoči Božića, započela je 15. studenoga i trajat će do uoči velikog blagdana. Tijekom tog vremena kršćani smiju konzumirati samo posnu hranu – u redu, ne uz strogost korizme prije Uskrsa – a melomakaroni zajedno s dipleima imaju svoje.

Chef Dimitris Makryniotis obožavatelj je medenih macaronsa koji su najprodavaniji u njegovim trgovinama. To je ujedno i recept s najviše prometa na njegovoj stranici, koja je postala viralna.

Pogledajte recept, kako ga kuhar pokazuje u emisiji ERT “Studio 4”:

Sastojci za medene makarone:

  • 650 gr. brašno
  • 380 gr. fini griz
  • 135 gr. šećer u prahu
  • 50 gr. med
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice klinčići
  • 1/2 žličice amonijak (ili prašak za pecivo)
  • 250 ml sjemenskog ulja
  • 175 ml svježeg soka od naranče
  • 100 ml vode
  • korica od 2 naranče

Sastojci za sirup:

  • 500 ml vode
  • 1 kg šećera
  • 250 gr. glukoze + 50 gr. med (ili 300 g meda)
  • 1 štapić cimeta

Implementacija:

Za sirup:

Sve sastojke za sirup, osim meda, stavite u lonac i miješajte na jakoj vatri dok ne provrije. (cimet mora biti izlomljen)

Skinite lonac s vatre i dodajte med uz miješanje. Neka se sirup ohladi.

Za medenjake:

U zdjelu stavite sve čvrste sastojke zajedno s koricom dviju naranči i dobro promiješajte.

Zagrijte vodu u kuhalu za vodu i neposredno prije nego što proključa maknite je s vatre.

U veću zdjelu ulijte sve tekuće sastojke i med i dobro promiješajte pjenjačom ili ručno.

Nakon što dobro izmiješamo tekuće sastojke, polako dodamo u obrocima (4-5 puta) smjesu s čvrstim sastojcima i nastavimo ručno miješati dok ne dobijemo mekano tijesto.

Tijesto ispraznimo na radnu plohu i brzim pokretima pravimo melomakrone veličine koju želimo, pazeći da budu otprilike iste veličine da se ravnomjerno ispeku.

Po želji, površinu medenih makarona možemo izrezati vilicom ili šupljikavom žlicom kako bismo stvorili ukrasni dizajn.

Medene makarone stavljati u tepsiju u koju smo prethodno obložili neljepljivi papir. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na srednjoj rešetki na 190-200 stupnjeva 25 do 30 minuta ovisno o veličini i hrskavosti koju želite.

Za sirup:

Medene macaronse čim izvadimo iz pećnice, kako su vrući, umočimo ih u hladan sirup na 1 minutu ako želimo srednje sirupaste, duže ako želimo mekše.

Medene makarone izvadite iz sirupa, stavite ih na rešetku s neljepljivim papirom ili na pladanj ispod da se dobro ocijede i ukrasite medom koliko želite i naribanim orasima.

ieidiseis.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki